Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο σύλλογο υποστήριξης Παλαιστινίων κρατουμένων Addameer. Ήδη ένα ποσό 1040 ευρώ που είχε συγκεντρωθεί από προηγούμενες εκδηλώσεις, παραδόθηκε από μέλος του Συλλόγου στο Addameer, και η στήριξη συνεχίζεται.
Συγκέντρωση πραγμάτων (διακοσμητικά, βιβλία, παιχνίδια κ.λπ., ΟΧΙ ρούχα) σε καλή κατάσταση θα γίνεται
- Στο Στέκι των Μεταναστών, Τσαμαδού 13, Εξάρχεια, κάθε απόγευμα 6-8 μ.μ.
- Στο Χώρο Πολιτισμού @Ρουφ Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18, Ρουφ, καθημερινά 10.00 με 21.00
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Η 17η Απρίλη είναι η Ημέρα των Παλαιστινίων κρατουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων BTselem και προέρχονται από την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών, σε αυτές κρατούνταν στις 28 Φεβρουαρίου 5.550 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων 4.540 εξέτιαν ποινές, 162 ήταν συλληφθέντες, 2 ήταν κρατούμενοι σύμφωνα με τη νομοθεσία περί «παράνομων μαχητών» (που αφορά τη Γάζα από την οποία υποτίθεται ότι έχει «απεμπλακεί» το Ισραήλ), 632 κρατούνταν εν αναμονή της ολοκλήρωσης των νομικών διαδικασιών και 214 κρατούνταν υπό «διοικητική κράτηση» (δηλαδή χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη). Βεβαίως αυτά τα στατιστικά θεωρούνται χαμηλότερα από τα πραγματικά αφού, πέραν του ότι δίνονται από την ισραηλινή πλευρά, αφορούν μόνο κρατούμενους από τα θεωρούμενα ως κατεχόμενα, (άρα δε συμπεριλαμβάνονται Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα), δεν συμπεριλαμβάνονται κρατούμενοι από την ισραηλινή αστυνομία καθώς και κρατούμενοι του «κοινού ποινικού δικαίου».
Επίσης σύμφωνα με την οργάνωση WOFPP την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις ισραηλινές φυλακές υπήρχαν 37 Παλαιστίνιες κρατούμενες, εκ των οποίων οι 4 υπό διοικητική κράτηση.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό τμήμα της οργάνωσης Defence for Children – International το Φεβρουάριο 221 ανήλικοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν στις ισραηλινές φυλακές εκ των οποίων οι 45 ήταν ηλικίας 12 με 15 χρονών.
Ανάμεσα στους πιο γνωστούς κρατούμενους συμπεριλαμβάνονται:
- Ο Ναέλ Μπαργούτι, ο παλαιότερος Παλαιστίνιος κρατούμενος (και ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο) που μπήκε στον 34ο χρόνο κράτησης
- Ο Άκραμ Μανσούρ, τρίτος παλαιότερος Παλαιστίνιος κρατούμενος, που πάσχει από καρκίνο και έχει περάσει πάνω από 30 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές
- Ο Άχμεντ Σααντάντ ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καταδικασμένος σε 30 χρόνια κάθειρξη, που βρίσκεται στην απομόνωση από το 2009.
- Ο Μαρουάν Μπαργούτι, ηγετικό στέλεχος και βουλευτής της Φατάχ, φυλακισμένος από το 2002 και καταδικασμένος σε 5 φορές ισόβια συν 40 έτη.
Επίσης πρόσφατες διακεκριμένες περιπτώσεις κρατουμένων είναι:
- Ο Ντιράρ Αμπού Σίσι, μηχανικός από τη Γάζα, που απήχθη από τη Μοσάντ στην Ουκρανία.
- Ο Μπάσεμ Ταμίμι, συντονιστής της Λαϊκής Επιτροπής του χωριού Νάμπι Σάλεχ
- Ο Ατζουάντ Ζιντάν, Δρούζος αντιρρησίας συνείδησης που αρνείται να καταταγεί στις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής και από τον Νοέμβριο υφίσταται αλλεπάλληλες καταδίκες και φυλακίσεις.
Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι υπόκεινται σε συστηματικά βασανιστήρια που σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται από το νόμο. Υφίστανται απομόνωση, συνήθως δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και συχνά στερούνται των επισκέψεων των συγγενών τους. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το σχετικό
Φυλλάδιο για Παλαιστίνιους κρατούμενους
Το ζήτημα των Παλαιστινίων κρατουμένων είναι κομβικό για μια δίκαιη επίλυση τους Παλαιστινιακού ζητήματος και η αλληλεγγύη μας είναι απαραίτητη.
Σύλλογος Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου