Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΑ απαγόρεψε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Τυνησία

Πηγή: english.aljazeera.net 21/1/2010

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ απέτρεψαν συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί στην Δυτική Όχθη ως ένδειξη αλληλεγγύης στην εξέγερση της Τυνησίας, σύμφωνα με αναφορές της γαλλικής Le Monde.

Η συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, δεν πήρε την άδεια από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η Le Monde ανέφερε ότι μερικές δεκάδες Παλαιστινίων που βρέθηκαν στην πλατεία της Ραμάλα, όπου υποτίθεται ότι θα γινόταν η συγκέντρωση, ανακάλυψαν ότι τα μέλη της Φατάχ είχαν διαλέξει την ίδια ώρα και το ίδιο μέρος για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Το ποια συγκέντρωση είχε σχεδιαστεί πρώτα, δεν είναι ξεκάθαρο.

Ο Benjamin Barthe, ανταποκριτής της Le Monde, είπε πως η αστυνομία είχε περικυκλώσει την πλατεία και «η παρουσία πολλών mukhabarat (μυστική αστυνομία) ανάμεσα στους διαδηλωτές, άφηναν λίγα περιθώρια αμφιβολίας για τις προθέσεις της ΠΑ να αποτρέψει οποιαδήποτε έκφραση αλληλεγγύης στην Εξέγερση του Γιασεμιού», η οποία και ανάγκασε τον πρόεδρο της Τυνησίας Μπεν Αλί να τραπεί σε φυγή.

Ένας νεαρός διαδηλωτής που κράταγε μια τυνησιακή σημαία, δέχτηκε επίθεση από τις δυνάμεις της ΠΑ, σύμφωνα με αναφορές. Ο Ghassan Khatib, εκπρόσωπος τύπου της ΠΑ, είπε ότι η αστυνομία έχει μετανιώσει για το περιστατικό «αν όντως έγινε». Η αστυνομία υποσχέθηκε πως θα ερευνήσει κάθε καταγγελία που θα φτάσει σε αυτή, είπε ο Khatib.

Η εξέγερση της Τυνησίας έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες σε όλο τον αραβικό κόσμο και αποτελεί έμπνευση για πολλούς διαφωνούντες.