Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Το Ισραήλ στέλνει νέα τανκς στα σύνορα με την Γάζα

Πηγή: english.aljazeera.net, 22/12/2010

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα στείλει τανκς, εξοπλισμένα με μικροσκοπικό αμυντικό σύστημα πυραύλων, στα σύνορα της Γάζας, σε απάντηση των πυραύλων που εκτοξεύουν οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές και μπορούν να τρυπήσουν τα τεθωρακισμένα οχήματα. Αξιωματούχοι του Ισραήλ υποθέτουν ότι οι πύραυλοι αυτοί είναι οι ρωσικής κατασκευής Kornet και ότι διοχετεύονται από το Ιράν, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους.


Ο Πτέραρχος Gabi Ashkenazi είπε σε μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συνεδρίαση, ότι ένας πύραυλος Kornet εκτοξεύθηκε πρώτη φορά εναντίον ενός ισραηλινού τανκ στις αρχές του μήνα, καταστρέφοντας το τεθωρακισμένο όχημα. Ο πύραυλος δεν ανατινάχτηκε μέσα στο τανκς και συνέχισε λέγοντας ότι «οι πύραυλοι Kornet είναι ότι πιο επικίνδυνο έχουμε δει σε αυτό το μέτωπο».

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, ο Kornet μπορεί να διαπεράσει θωράκιση μέχρι και 1,200mm σε ακτίνα 5.5km. Καθοδηγείτε με λέιζερ και θερμικά σήματα και στην κεφαλή του υπάρχουν 10Kg εκρηκτικών.

Καμία παλαιστινιακή ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που περιέγραψε ο Πτέραρχος Ashkenazi και είχε ως στόχο ένα τανκς που βρισκόταν στα σύνορα με την Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν πως θα στείλουν δεκάδες τεθωρακισμένα, εξοπλισμένα με το αμυντικό σύστημα «Τρόπαιο», το οποίο εντοπίζει τα κατευθυνόμενα βλήματα και τα καταρρίπτει πριν αυτά φτάσουν στο τανκς.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που έχουν ενταθεί οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στα σύνορα της Γάζας. Το Ισραήλ λέει πως πρόκειται για αντίποινα στις επιθέσεις ρουκετών των Παλαιστινίων αγωνιστών.