Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Λάθος μέρος να ψάχνεις για συμμάχους

Ο Shir Hever από το Alternative Information Center (AIC) σχολιάζει στο r-freepalestine.blogspot.com την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

Μετά από τρεις δεκαετίες, όπου κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός δεν είχε επισκεφτεί το Ισραήλ, ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται καθοδόν για το Τελ Αβίβ. Η επίσκεψη του πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική περίοδο για το Ισραήλ. Μετά την παγκόσμια κατακραυγή, που ακολούθησε την βίαιη επίθεση των Ισραηλινών στην Γάζα, τον Δεκέμβριο του 2008-Ιανουάριο 2009, και τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο Στόλο της Ελευθερίας, το Ισραήλ ψάχνει απεγνωσμένα να βρει διεθνή υποστήριξη οπουδήποτε μπορεί.

Η απλοϊκή αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ, που τώρα εκφράζεται από τον Avigdor Lieberman, αρχηγό ενός από τα πιο φασιστικά και ρατσιστικά κόμματα στο Ισραήλ, θεωρεί την Ελλάδα σαν φυσικό του σύμμαχο στην παρούσα προστριβή του με την Τουρκία. Εξάλλου, η Ελλάδα με την Τουρκία δεν είναι θανάσιμοι εχθροί;

Λοιπόν, είναι ξεκάθαρο τι περιμένει το Ισραήλ να κερδίσει από την επίσκεψη του Παπανδρέου. Η Ελλάδα θα εκφράσει την υποστήριξη της στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ; Στα εγκλήματα πολέμου; Στις διακρίσεις; Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να δεχτεί στα τυφλά όποιον φίλο της παρουσιαστεί.

Ο Παπανδρέου έχει αποφασίσει να επισκεφτεί και την Παλαιστινιακή Αρχή, στην Δυτική Όχθη, αλλά δεν έχει εκφράσει επίσημα την επιθυμία του να επισκεφτεί την Λωρίδα της Γάζας. Αν το έκανε, ίσως να είχε την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για το πώς είναι πραγματικά το Ισραήλ. Θα υπήρχαν μόνο δύο πιθανά αποτελέσματα. Ή το Ισραήλ θα του αρνιόταν το δικαίωμα να επισκεφτεί την Γάζα, πράγμα που θα εξέθετε την ισραηλινή κυριαρχία και τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας ή θα του επιτρεπόταν, οπότε και θα γινόταν μάρτυρας των συνεπειών του αποκλεισμού, των βομβαρδισμών και την εγκληματικής αμέλειας του Ισραήλ.

Αντί γι’ αυτό, ο Παπανδρέου θα διευκολύνει το Ισραήλ και θα κλείσει τα μάτια του σε όσα κάνουν οι οικοδεσπότες του. Ενώ θα σφίγγει χέρια και θα απολαμβάνει την πολυτελή διαμονή του, εκατομμύρια Παλαιστινίων, αλλά και η διεθνής κοινότητα, θα παίρνουν το μήνυμα πως η Ελλάδα προτιμάει να είναι με τον δυνάστη παρά με τον καταδυναστευμένο.