Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η πλειοψηφία των παρατάξεων της PLO σε κοινό εκλογικό συνασπισμό

Πηγή: http://www.maannews.net/eng 7 Ιούνη 2010
Οι παρατάξεις που εκπροσωπούν την ΟΑΠ στην Νάμπλους, θα κατέβουν στις τοπικές εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο, εκτός από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης(PPP), σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Μετά από μια σειρά συναντήσεων οι παρατάξεις, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές – οι πρώτες που θα γίνουν στην περιοχή στα μέσα Ιουλίου – στην Νάμπλους και για την εκλογή συμβούλων.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του PFLP στην Νάμπλους, ο Zahi Shashtiri δήλωσε στο Ma’an ότι το κίνημα του επέλεξε να μην συμμετάσχει στην συμφωνία, κάνοντας λόγο για «δημοκρατικές εκλογές και όχι για μια συμφωνία συνδυαστικής λίστας» και ότι η παράταξη του «πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην εκλογή εκείνων που θα προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες». Το κόμμα θα έχει δικό του ψηφοδέλτιο, εξήγησε ο Shashtiri «που θα περιλαμβάνει παρατάξεις φίλα προσκείμενες και ανεξάρτητους. Το ψηφοδέλτιο θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή Εκλογών σε λίγες μέρες».

Και μια δεύτερη παράταξη της ΟΑΠ δεν θα συμμετέχει στο κοινό ψηφοδέλτιο, στο οποίο ηγείται η Φατάχ. Η ηγεσία του ΡΡΡ θα εξηγήσει τις αποφάσεις της για τις εκλογές σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στο Watan Media Center της Νάμπλους.

Σύμφωνα με την δήλωση της ΟΑΠ, στο κοινό ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται:

Φατάχ
Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP)
Ένωση Δημοκρατικών της Παλαιστίνης (FIDA)
Λαϊκό Μέτωπο Αγώνα της Παλαιστίνης (PPSF)
Αραβικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ALF)
Αραβικό Μέτωπο της Παλαιστίνης (PAF)
Απελευθερωτικό Μέτωπο της Παλαιστίνης (PLF)
Ανεξάρτητοι Πολιτικοί

Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

Την Δευτέρα, η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών (CEC) δήλωσε πως τελείωσε τις προετοιμασίες για την εγγραφή των υποψηφίων στις εκλογικές λίστες για τις τοπικές εκλογές του 2010, που θα διεξαχθούν στην Δυτική Όχθη στις 17 Ιουλίου.

Η Επιτροπή ανέφερε πως έχει προχωρήσει σε εκπαίδευση όλων των υποψηφίων στις περιφέρειες της Δυτικής Όχθης, διεξάγοντας αρκετά εκπαιδευτικά εργαστήρια σε αντιπροσώπους των εκλογικών κομμάτων για να τους εξηγήσει τις διαδικασίες υποψηφιότητας, εξέδωσε τους τελικούς εκλογικούς καταλόγους και έδωσε αντίγραφα σε όλα τα κόμματα.

Η CEC θα δέχεται αιτήσεις υποψηφίων από την Τρίτη έως και την Πέμπτη 10 Ιουνίου σε όλα τα περιφερειακά γραφεία. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της, όλα τα πολιτικά κόμματα, οι συνασπισμοί ή οι ομάδες, μπορούν να σχηματίσουν εκλογικές λίστες υποψηφίων στα τοπικά συμβούλια. Όσες λίστες επιθυμούν να εγγραφούν και να θέσουν υποψηφιότητα, θα πρέπει να παραδώσουν στην CEC αίτηση, την οποία μπορούν να παραλάβουν από το γραφείο στην Ραμάλλα, από τα περιφερειακά γραφεία ή online, από το site της Επιτροπής.

Μόλις τελειώσει η διαδικασία αιτήσεων, η CEC θα δημοσιεύσει μια προσωρινή λίστα με τους υποψήφιος, στις 12 Ιουνίου και για τρεις μέρες, η οποία θα αναρτηθεί στα περιφερειακά συμβούλια και στα τοπικά συμβούλια, σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις σε υποψηφίους ή λίστες. «Σε αυτή τη περίπτωση, η CEC καλεί όλους τους πολίτες, τις πολιτικές παρατάξεις και τις κοινωνικές οργανώσεις, να συνεργαστούν με το προσωπικό για την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Η Γάζα δεν συμμετέχει στις εκλογές

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε επίσημα τον Μάρτιο με την εγγραφή των ψηφοφόρων και συνεχίζεται με τους υποψήφιους. Οι προεκλογικές εκστρατείες θα γίνουν από 3 έως 15 Ιουλίου και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με διάταγμα του Mahmoud Abbas. Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσαν πως θα μποϋκοτάρουν τις εκλογές στην Δυτική Όχθη.

Η CEC δήλωσε πως έκρινε ανέφικτο να διεξάγει τοπικές εκλογές ή να επικαιροποιήσει τους καταλόγους εγγεγραμμένων στην Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού και τους συνεχούς περιορισμούς μετακίνησης. Η de facto κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ismail Haniyeh απέρριψε αμέσως την πρόταση της ΠΑ για εκλογές στην Δυτική Όχθη, λέγοντας πως πρόκειται για ένα βήμα που θα επιφέρει μεγαλύτερη πολιτική διάσπαση. Μιλώντας με τους νομοθέτες στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου στην Γάζα, ο Haniyeh ζήτησε από την ΠΑ «να μην προχωρήσει σε καμία διαδικασία που θα βάθαινε την διάσπαση». Ζήτησε να μην προχωρήσει στις εκλογές που ετοιμάζει για τον Ιούλιο, μέχρις ότου να είναι εφικτή η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους και στην Γάζα και να αφήσει τα τοπικά συμβούλια της Δυτικής Όχθης ως έχουν. «Αρνούμαστε να προχωρήσουμε σε τοπικές εκλογές, μέχρι να επιτύχουμε εθνική συμφιλίωση», είπε ο Haniyeh.

Η Χαμάς μποϋκόταρε συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, προκειμένου να μιλήσουν για τις δημοτικές εκλογές, λέγοντας πως εναντιώνεται στην απόφαση αυτή, γιατί είναι αντισυνταγματική και πάρθηκε από μια μη-εκλεγμένη κυβέρνηση και χωρίς την συγκατάθεση των αξιωματούχων στην Γάζα.

Οι τελευταίες εκλογές έγιναν στην Γάζα και την Δυτική Όχθη το 2006. Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η τρέχουσα κατάσταση πολιτικής διάσπασης στην Παλαιστίνη, αποτελεί εμπόδιο για την διεξαγωγή καθαρών εκλογών. Οι τοπικές εκλογές που ανήγγειλε το κοινοβούλιο στην Ραμάλα, θα γίνουν μόνο στην Δυτική Όχθη και όχι στην Γάζα την ίδια ημερομηνία, «ένα γεγονός που η κυβέρνηση το γνωρίζει».