Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ισραήλ: Δημοκρατικό Απαρτχάιντ

Του Στέλιου Ελληνιάδη Πηγή: εφημερίδα «Δρόμος» 19 Ιούνη 2010

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στον Νόαμ Τσόμσκι, έναν από τους πιο διακεκριμένους ακαδημαϊκούς στον κόσμο. Το ίδιο έκανε με τον συγγραφέα καθηγητή Νόρμαν Φίνκελστάιν και τον Ρίτσαρντ Φολκ, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στα κατεχόμενα. Και οι τρεις διακεκριμένοι Αμερικανοεβραίοι, που ασκούν κριτική στην πολιτική του Ισραήλ. Παλιότερα, το Ισραήλ στρεφόταν πολύ σπάνια εναντίον Εβραίων όποια κι αν ήταν η πολιτική τους τοποθέτηση. Τώρα, η στάση του σκλήρυνε.

Όσο εφαρμόζει την πολιτική του απαρτχάιντ, καταπατάει εδάφη, χτίζει παράνομους οικισμούς μεγάλης κλίμακας στα κατεχόμενα, χρησιμοποιεί κάθε είδους βία, από την εισβολή στο Λίβανο και τη Γάζα ως τις στοχευμένες εξωδικαστικές δολοφονίες «τύπου Ντουμπάι» και τις πειρατικές επιδρομές μετά φόνου σε πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια, η «δημοκρατία» του συρρικνώνεται και γίνεται όλο και πιο φασιστική εναντίον πάντων, πλην συμφωνούντων Εβραίων.
Ένας από τους πρώτους στόχους στη Γάζα, την Τρίτη μέρα των βομβαρδισμών, ήταν το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο που καταστράφηκε με έξι αεροπορικές επιθέσεις. Κανένας όμως, από τους Αμερικανούς πανεπιστημιακούς που διαμαρτυρήθηκαν για το μποϊκοτάζ εναντίον των πανεπιστημίων του Ισραήλ που συνεργάζονται με τον ισραηλινό στρατό, δεν έκανε την παραμικρή δήλωση γι’ αυτό το έγκλημα εναντίον της παιδείας, επισημαίνουν ο Νιβ Γκόρντον και ο Τζεφ Χάλπερ. Την ίδια ώρα επεκτείνεται ολοταχώς το πανεπιστήμιο Αριέλ, που χτίστηκε παράνομα στα κατεχόμενα με 11 χιλιάδες φοιτητές! «Τώρα έχουμε το μοναδικό πανεπιστήμιο στον κόσμο με ιδρυτές και ιδιοκτήτες ένστολους αξιωματικούς», δήλωσε στην εφημερίδα Haaretz ο Γιόσι Σαρίντ, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης του Ισραήλ.
Η τάση είναι να τίθενται αυτομάτως εκτός νόμου όλες οι πράξεις διαμαρτυρίας. «Όποιος κάνει κριτική χαρακτηρίζεται προδότης», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης B’Tselem Sarit Michaeli στους Financial Times. «Είναι κλασικές τεχνικές του Μακαρθισμού» δήλωσε στον Τζόναθαν Κουκ ο Hagai Elad, επικεφαλής της Ένωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα (ACRI). Η αστυνομία συλλαμβάνει διαδηλωτές και τους ταλαιπωρεί για πολλές ώρες και μέρες, ενώ απελαύνει με συνοπτικές διαδικασίες Εβραίους του εξωτερικού και ειρηνικούς ακτιβιστές από διάφορα μέρη του κόσμου. Στη Ραμάλα, εισέβαλε στο σπίτι της Τσέχας Eva Novakova, την ανάγκασε να ντυθεί υπό την απειλή όπλων και την οδήγησε στο αεροδρόμιο. Στρατιώτες συνέλαβαν ένα Αυστραλό και ένα Ισπανό, μέλη του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης και στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κράτησαν για απέλαση τον Αμερικανοεβραίο Jared Malsin επειδή συνεργάζεται με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων. Λιγότερο «τυχερή» ήταν η 21χρονη Αμερικανοεβραία φοιτήτρια από τη Νέα Υόρκη Emily Henochowicz, η οποία κατά τη διάρκεια μιας μικρής ειρηνικής διαμαρτυρίας στη Δυτική Όχθη με αφορμή την επιδρομή στο στολίσκο για τη Γάζα, πυροβολήθηκε από την αστυνομία των συνόρων στο πρόσωπο και έχασε το μάτι της! Πάντως, ήταν περισσότερο τυχερή από Ρέιτσελ Κόρι που συνεθλίβη κάτω από την μπουλντόζα που κατεδάφιζε σπίτια των Παλαιστινίων και ενός συμπατριώτη τους που έμεινε παράλυτος. Διωγμούς υφίστανται και οι γυναίκες που αρνούνται τις απαγορεύσεις που επιβάλλουν οι ακραίες εβραϊκές σέχτες· όχι μόνο διασυρμούς, αλλά και συλλήψεις και ανακρίσεις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο counterpunch.
Ταλαιπωρίες και φυλακίσεις εφαρμόζονται για τους στρατιώτες που αρνούνται να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα (τρία χρόνια θητεία για τους άνδρες και 21 μήνες για τις γυναίκες), καθώς και για το κίνημα «Κουράγιο ν’ αρνηθείς» και την οργάνωση «Νέο Προφίλ» που αγωνίζεται για την αποστρατιωτικοποίηση της ισραηλινής κοινωνίας.
Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στα πανεπιστήμια για τους φοιτητές που αντιδρούν στα εγκλήματα της κυβέρνησής τους, αλλά και για τους ασυμβίβαστους πανεπιστημιακούς. Πολύ πρόσφατα αποφεύχθηκε η εκδίωξη του ιστορικού Σλόμο Σαντ μετά την έκδοση του βιβλίου του «Η επινόηση του ισραηλινού λαού» σε μια κίνηση να αλλάξει το στάτους του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ για να θεσμοθετηθεί η απόλυση καθηγητών που με τις απόψεις τους βλάπτουν το Ισραήλ. Ήδη, έχουν ψηφιστεί νόμοι που αυξάνουν τους περιορισμούς των δικαιωμάτων των μη εβραίων υπηκόων του Ισραήλ. Από τον περασμένο Φλεβάρη θεωρείται έγκλημα οποιαδήποτε αναφορά ή έκφραση λύπης για τη «Νάκμπα», δηλαδή την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη γη τους το 1948. Προστέθηκε στους νόμους που απαγορεύουν σε εκδιωγμένους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στη γη τους και τώρα εμποδίζουν όποιον ταξιδεύει στο εξωτερικό για σπουδές ή ασθένεια να γυρίσει σπίτι του! Επίσης απαγορεύεται σε Άραβες υπηκόους του Ισραήλ (αποτελούν το 20% του πληθυσμού του Ισαρήλ) να παντρευτούν με Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης ή της Γάζας!
Μετά τη δολοφονική επιδρομή στο στολίσκο, οι Άραβες βουλευτές δέχτηκαν απειλές και επιθέσεις μέσα στη Βουλή του Ισραήλ σχεδόν από το σύνολο των Εβραίων βουλευτών, με βασική επιδίωξη την αφαίρεση της βουλευτικής τους ιδιότητας.
Στο δημοκρατικό Ισραήλ, ένα ζευγάρι Εβραίων που έκανε το λάθος να νοικιάσει ένα διαμέρισμα σε δύο παιδικούς του φίλους βεδουίνους, γνώρισε το ρατσισμό σε όλο του το μέγεθος. Τρία σκυλιά του ζευγαριού δηλητηριάστηκαν, τα αυτοκίνητά τους κάηκαν, τα τζάμια του σπιτιού τους σπάνε από πέτρες και τα παιδιά τους έχουν απομονωθεί στο σχολείο. Ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν οι βεδουίνοι στο σπίτι των Ζακάι είναι να ορκιστούν δημόσια ότι υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα «το Σιωνισμό, την εβραϊκή κληρονομιά και τον εποικισμό» δήλωσε ο Αβραάμ Ορ, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Νεβατίμ.
Μήπως ξέρει κανείς τι είναι το απαρτχάιντ;