Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους

Πηγή: http://english.aljazeera.net/news/ 27 Ιούνη 2010

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που μένουν στον Λίβανο, διαδήλωσαν στην Βηρυτό για να διαμαρτυρηθούν για την στέρηση βασικών δικαιωμάτων. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή σε ένα γήπεδο της λιβανέζικης πρωτεύουσας, προτού ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, στο κέντρο της Βηρυτού. Ο 29χρονος Παλαιστίνιος Imtithal Abu Samra, που μένει στον προσφυγικό καταυλισμό Beddawi στο βόρειο Λίβανο, μας είπε: «Σαν Παλαιστίνιοι στον Λίβανο, δεν έχουμε δικαιώματα. Το μόνο που θέλουμε είναι να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Περίπου 400.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ή το 10% του πληθυσμού της χώρας, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων. Πολλοί εργοδότες τους αποφεύγουν, δεν επιτρέπεται να έχουν δική τους περιουσία και αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν συρρικνωθεί σε μια μίζερη ύπαρξη, μέσα σε πολυπληθής και ανθυγιεινούς καταυλισμούς. Δεν έχουν δικαίωμα να εξασκήσουν δεκάδες επαγγέλματα και όσοι εργοδότες τελικά τους προσλαμβάνουν, τους πληρώνουν με πολύ λιγότερα χρήματα από ότι κερδίζουν οι αντίστοιχοι Λιβανέζοι. Δεν έχουν επίσης πρόσβαση σε δημόσιες, κοινωνικές, υπηρεσίες ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντιμετωπίζουν διακρίσεις στα Λιβανέζικα πανεπιστήμια και σχολεία.

Σε λίγες βδομάδες θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο οι προτάσεις για ένα προσχέδιο νόμου, που θα δώσει στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να έχουν ιδιόκτητη κατοικία, εργατικά δικαιώματα, όπως ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και σύνταξη. Ο Salvatore Lombardo, διευθυντής του UNRWA στον Λίβανο, λέει ότι ο προτεινόμενος νόμος που θα εξασφαλίσει στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες βασικά κοινωνικά δικαιώματα, θα τους δώσει την αίσθηση της αξιοπρέπειας και ασφάλειας στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ωστόσο, στις προτάσεις έχουν μπει πολλά εμπόδια στο κοινοβούλιο, εξαιτίας του Χριστιανού νομοθέτη, επειδή φοβάται πως η παραχώρηση δικαιωμάτων στον Λίβανο θα οδηγήσει τελικά στην πολιτογράφηση τους.

Το θέμα αυτό είναι πολύ λεπτό για τον Λίβανο, όπου οι πολιτικοί δεν θέλουν να διαταράξουν της εύθραυστη θρησκευτική ισορροπία. Οι Παλαιστίνιοι στην πλειοψηφία τους είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι.

Οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις εναντίον απεσταλμένων των ΗΕ, ότι ρίχνουν ρουκέτες από τον Λίβανο προς το Ισραήλ και ότι σχηματίζουν πυρήνες στα πρότυπα της Αλ Κάιντα στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το UNRWA έχει καταγράψει περίπου 425.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες στον Λίβανο. Οι περισσότεροι μένουν στους 12 καταυλισμούς, σε συνθήκες λυπηρές και τρομακτικές, σύμφωνα με τον Lombardo. Όλοι τους είναι απόγονοι των οικογενειών που τράπηκαν σε φυγή στον πόλεμο του 1948, που οδήγησε και στην δημιουργία του Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι του Λιβάνου, ζουν στο περιθώριο πολύ καιρό, όταν ο εμφύλιος πόλεμος του 1975-1990 πυροδοτήθηκε από μια διαμάχη ανάμεσα σε Παλαιστινιακές και Χριστιανικές παρατάξεις του Λιβάνου.