Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

4ο Διεθνές Πολιτικό Σεμινάριο: Γέφυρες Αντί Για Τείχη

9-15 Μαΐου 2010 Πηγή: http://www.alternativenews.org

Το Εναλλακτικό Κέντρο Πληροφόρησης (AIC) διοργανώνει το 4ο Διεθνές Πολιτικό Σεμινάριο, με τίτλο «Γέφυρες αντί για Τείχη», μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009 και στην οποία έχουν λάβει μέρος ήδη πάνω από 50 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο. Σκοπός των σεμιναρίων αυτών είναι να τονίσουν τις κοινές πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ανθρωπιστικές καταβολές της Δύσης και της Ανατολής και να ενώσουν τις προσπάθειες όλων των ανθρώπων για να τερματιστούν η κατοχή, οι βιαιοπραγίες, οι διακρίσεις και ο ρατσισμός.

Στόχος του 4ου σεμιναρίου είναι να δώσει στους συμμετέχοντες κρίσιμα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν το περιεχόμενο και την κοινωνία της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια δίκαιη ειρήνη στην περιοχή. Έχοντας άμεση εμπειρία των επιπτώσεων της διαμάχης, των πολιτικών συνθηκών και των συνθηκών διαβίωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, θα έχουν μια μοναδική και αληθινή εμπειρία, αντίθετη με αυτή που προβάλλεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την προπαγάνδα και τις φήμες, εμπειρία που αποτελεί το πρώτο και σημαντικό βήμα για την κατανόήση των παραγόντων που έχουν οδηγήσει στην παρούσα κατάσταση. Η γνώση είναι το απαραίτητο σημείο έναρξης για να χτιστούν οι γέφυρες.

Οι φωνές των Παλαιστινίων συχνά αγνοούνται ή κατηγορούνται για εξτρεμισμό. Σαν μια κοινή ισραηλινό-παλαιστινιακή οργάνωση που ιδρύθηκε το 1948, το AIC θέλει να δημιουργήσει χώρους όπου οι Παλαιστίνιοι θα μιλούν μόνοι τους για τον αγώνα τους και θα μπορούν να δίνουν ζωντανά παραδείγματα από την ζωή τους κάτω από την κατοχή.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα υπάρχουν και δια-δραστικά εργαστήρια και συναντήσεις με Ισραηλινούς ειδικούς και οργανώσεις, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με το AIC και έχουν δεσμευτεί στο να προωθήσουν τη δίκαιη ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη, τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και τους Ισραηλινούς.

Η δικτύωση μεμονωμένων, οργανώσεων, πολιτικών παρατάξεων, media και κέντρων πληροφόρησης είναι βασικό στοιχείο για να μπορέσει να οικοδομηθεί μια ομάδα πίεσης, ικανή να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις και τις οικονομικές ομάδες να δράσουν με υπευθυνότητα, χωρίς να αγνοούν τις συνέπειες των πράξεων ή της απραξίας τους.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και την Γιάφα για να δούμε από πρώτο χέρι τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων, συναντήσεις με προοδευτικές ισραηλινές κοινωνικές και πολιτικές ομάδες, διαλέξεις από Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς ειδικούς πάνω σε οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, φυλετικά και ιστορικά ζητήματα, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, συναντήσεις με πολιτικούς, κοινωνικά ιδρύματα και λαϊκές οργανώσεις, πολιτιστικά δρώμενα, ανοιχτές συζητήσεις και συμμετοχή σε μη βίαιες διαμαρτυρίες.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του σεμιναρίου ακολουθεί την εξής λογική: να δώσει στοιχεία για την πιο βαθιά κατανόηση του ζητήματος με άμεσες εμπειρίες, να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση και να προτείνει τρόπους αποτελεσματικής υπεράσπισης. Το πρώτο βήμα είναι να παρουσιαστεί το γενικό πλαίσιο της Παλαιστίνης και του Ισραήλ με ιστορικά και πολιτικά στοιχεία. Θα παρουσιάσουμε επίσης το όραμα, την πολιτική και τις δράσεις του AIC και μια πιο οικουμενική προοπτική της στάσης που κρατούν οι δυτικές και οι αραβικές χώρες στην διαμάχη:

  • Η πρώτη πραγματική εμπειρία θα είναι η επίσκεψη στο τείχος του Απαρτχάιντ και τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Βηθλεέμ.
  • Η ομάδα θα παρακολουθήσει μια διαδήλωση μη-βίαιης αντίστασης
  • Στην Χεβρώνα, όπου καθημερινά παρατηρούνται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα συναντηθούμε με μια οργάνωση που καταγράφει τους εποικισμούς
  • Στο AICafé, οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν με κινήματα της μη βίαιης αντίστασης
  • Επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ για να δούμε την πραγματικότητα των εποικισμών, μέσα και γύρω από την παλιά πόλη.
  • Επίσκεψη στην Γιάφα, όπου θα συναντηθούμε με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς ακτιβιστές
  • Στη Ραμάλα, θα εξετάσουμε το ζήτημα της κράτησης και των πολιτικών κρατουμένων με ειδικούς δικηγόρους και ακτιβιστές και θα έχουμε συνάντηση με μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστίνης και με πολιτικούς.
  • Θα συζητήσουμε τις οικονομικές διαστάσεις της ισραηλινής κατοχής και το ζήτημα των γυναικών τόσο στην κοινωνία της Παλαιστίνης όσο και του Ισραήλ.
  • Διάλεξη για την ισραηλινή κοινωνία. Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν με γυναίκες και άνδρες που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν στον στρατό.
  • Παλαιστίνιοι ακτιβιστές θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους και οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν την παραδοσιακή φιλοξενία των Παλαιστινίων από μια οικογένεια στο Beit Sahour

Το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί τον Μάη. Ίσως υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αλλά η βασική δομή και τα θέματα θα διατηρηθεί. Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και εμπειρίες προηγούμενων συμμετεχόντων θα βρείτε : www.alternativenews.org, Facebook Group: Bridges Instead of Walls!, Google Group: politicalcamp, Ή μπορείτε να στείλετε email στο aic.camps@gmail.com

Η προθεσμία εγγραφής είναι μέχρι τις 25 Απριλίου 2010 και το κόστος συμμετοχής 320€ (περιλαμβάνει διατροφή, διανομή, μεταφορά, εργαστήρια, επισκέψεις και διαλέξεις).