Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Τα προϊόντα από την Δυτική Όχθη δεν είναι ισραηλινά

Πηγή: http://www.bdsmovement.net/?q=node/646 25 Φλεβάρη 2010

Το Ευρωπαϊκό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως τα ισραηλινά προϊόντα που παράγονται στην Δυτική Όχθη, δεν εμπίπτουν στις εμπορικές συμφωνίες Ισραήλ-ΕΕ. Η απόφαση, που αφορούσε στο καθεστώς της Δυτικής Όχθης, αναφέρει πως η αμφισβητούμενη περιοχή δεν αποτελεί μέρος του Ισραήλ και τα ισραηλινά προϊόντα που προέρχονται από εκεί, υπόκεινται σε δασμούς.

Η απόφαση δεν έχει άμεση επίπτωση στις ειρηνευτικές διαδικασίες για την Μέση Ανατολή, αλλά στον τομέα του εμπορίου λέει πως το Ισραήλ δεν έχει καμία υπόσταση στην περιοχή, εκεί που έχει κτίσει τους εποικισμούς και που οι εταιρίες του παρασκευάζουν προϊόντα όπως, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, κρασί, καλλυντικά και εξοπλισμό για υπολογιστές. Η απόφαση ανοίγει την πόρτα στην ΕΕ να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα ισραηλινά προϊόντα της Δυτικής Όχθης, κάνοντας τα λιγότερο ανταγωνιστικά.

Η ΕΕ έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που καταργούν τους δασμούς. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι συμφωνίες με το Ισραήλ «έχουν εφαρμογή στην περιοχή του κράτους του Ισραήλ» και οι αντίστοιχες με την Παλαιστίνη «έχουν εφαρμογή στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας». «Κάθε μία από αυτές τις συμφωνίες έχουν το δικό τους εδαφικό πεδίο» προσθέτει, λέγοντας ότι τα ισραηλινά προϊόντα που προέρχονται από την Δυτική Όχθη δεν μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ, χωρίς δασμούς.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Yigal Palmor δεν έχει σχολιάσει ακόμα την απόφαση. Είναι όμως σίγουρο πως το Ισραήλ, που ο στρατός του ελέγχει όλη την περιοχή, τους ισραηλινούς εποικισμούς και τις ισραηλινές εταιρίες που βρίσκονται εκεί, έχει ενοχληθεί. Οι Ισραηλινές εταιρείες, μάλιστα, επωφελούνται από τα φτηνά εργατικά χέρια στην Δυτική Όχθη. Πολλοί εποικισμοί επίσης εκμεταλλεύονται Παλαιστίνιους εργάτες, που αμείβονται λιγότερο από ότι οι εργάτες στο Ισραήλ. Αλλά μιας και οι Παλαιστίνιοι έχουν αποκλειστεί από την εργασία στο Ισραήλ και υπάρχουν ελάχιστες ευκαιρίες για δουλειά στην Δυτική Όχθη, προσπαθούν να δουλέψουν στα εργοστάσια των εποικισμών.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ήταν απόρροια της γερμανικής υπόθεσης Brita GmbH, μιας εταιρίας στην Γερμανία που εισάγει ανθρακούχα ποτά και φυτικά σιρόπια από την Soda Club Ltd, μια ισραηλινή εταιρία στο Mishor Adumin, σε μία από τις 10 βιομηχανικές ζώνες του Ισραήλ στην Δυτική ¨Όχθη. Η Brita δήλωσε στις αρχές της Γερμανίας πως τα προϊόντα της έρχονται από το Ισραήλ και γι’ αυτό θα πρέπει να εκπίπτουν από την φορολογία. Οι Γερμανικές αρχές, υποψιασμένες ότι έρχονται από την Δυτική Όχθη, ζήτησαν από το Ισραήλ να αποσαφηνίσει την προέλευση τους. Οι ισραηλινές αρχές είπαν πως προέρχονται από εδάφη που βρίσκονται υπό την ευθύνη του Ισραήλ, χωρίς να κάνουν αναφορά στην Δυτική Όχθη. Αυτό οδήγησε την Γερμανία να επιβάλλει δασμούς. Το Εφετείο Hamburg, που εκδίκαζε την έφεση ζήτησε την γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρέπει να χάνει τα εμπορικά της οφέλη από την συμφωνία Ισραήλ-ΕΕ και τα ισραηλινά προϊόντα μπορούν να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, μόνο αν κατασκευάζονται στο Ισραήλ, είπε το δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου