Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Κλειστές στρατιωτικές ζώνες τα χωριά Bil'in και Ni'lin

Πηγή: www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=268901 15 Μάρτη 2010

Δεκάδες μασκοφόροι στρατιώτες εισέβαλλαν το πρωί της Δευτέρας στα χωριά Bil'in και Nil'in και ανάρτησαν διατάγματα που χαρακτηρίζουν τα χωριά κλειστές στρατιωτικές ζώνες κάθε Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, για μια περίοδο έξι μηνών.

Σύμφωνα με δήλωση της Λαϊκής Επιτροπής του Bil'in, η κίνηση αυτή έρχεται μόλις μια βδομάδα μετά την απειλή που εκτόξευσε ο επικεφαλής του ισραηλινού Shin Bet ότι θα κάνει κάθε ενέργεια, προκειμένου να καταστείλει τον λαϊκό αγώνα των Παλαιστινίων σε αυτά τα χωριά, που οργανώνουν εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες ενάντια στο τείχος. Η Λαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως τα διατάγματα είχαν εκδοθεί από τις 17 Φεβρουαρίου και φέρουν την υπογραφή του Στρατηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ, Avi Mizrahi.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ισραηλινού στρατού «η διαταγή για τις κλειστές στρατιωτικές ζώνες για τα χωριά Nilin και Bilin υπογράφτηκε πριν τρεις μήνες, με την ελπίδα να αποτραπεί η είσοδος στοιχείων παρακίνησης». Η διαταγή δεν εφαρμόζεται για τους κατοίκους των χωριών και θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα. Οι Ισραηλινοί πολίτες και όσοι έχουν διεθνή διαβατήρια δεν θα έχουν πρόσβαση στις περιοχές αυτές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τις περιοχές που πραγματοποιούνται οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις.

Ο Gaby Lasky, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατοίκους των χωριών, είπε στην Λαϊκή Επιτροπή ότι «αυτό είναι ακόμα ένα από τα παράνομα μέτρα του στρατού, που κάνει κατάχρηση της εξουσίας του προκειμένου να καταστείλει τους διαφωνούντες και παραβιάζει την ήδη θιγμένη ελευθερία λόγου στα κατεχόμενα εδάφη. Οι διαταγές για κλειστές στρατιωτικές ζώνες δεν επιτρέπεται να αφορούν τις διαδηλώσεις, που ανήκουν στην σφαίρα της κοινωνίας και όχι του στρατού».

Η δήλωση συνεχίζει αναφέροντας πως η έκδοση των διαταγμάτων έγινε εν μέσω της συνεχιζόμενης καταδίωξης Παλαιστίνιων ακτιβιστών, με σκοπό να κατασταλεί «το αυξανόμενο κύμα λαϊκής αντίστασης στην Δυτική Όχθη», όπως ήταν και η σύλληψη 17 Ισραηλινών ακτιβιστών στην παλαιστινιακή γειτονιά Sheikh Jarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην διαδήλωση της Παρασκευής.