Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Αποκλεισμός της Δ.Όχθης και απαγορεύσεις στο al Aqsa

Όπως αναφέρει ο στρατός, οι ισραηλινές δυνάμεις επέβαλαν γενικό αποκλεισμό για την Δυτική Όχθη, ξεκινώντας από το πρωί της Παρασκευής. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους η πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ ακόμα κι αν έχουν άδεια εισόδου.

Η κίνηση αυτή έρχεται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ισραηλινού υπουργού άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, μετά την εκτίμηση της κατάστασης, ανέφερε ο στρατός σε δήλωση σχετική με τον αποκλεισμό. "Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας θα συνεχίσουν να λειτουργούν για την προστασία των πολιτών του Ισραήλ, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα ζωής του παλαιστινιακού πληθυσμού στην περιοχή", ανέφερε η δήλωση, σημειώνοντας ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι θα έχουν την δυνατότητα εισόδου στην Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, τα άτομα που θα χρειαστεί να περάσουν για ανθρωπιστικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών καθ’ οδόν για ιατρική φροντίδα, 1.500 εργαζομένων στον ιατρικό τομέα, 1.100 θρησκευτικών παραγόντων, 550 καθηγητών και άλλων επαγγελματικών ομάδων θα έχουν τη δυνατότητα να περνούν από τον αποκλεισμό, εφόσον το εγκρίνει η πολιτική διοίκηση, αναφέρει ο στρατός. Επιπλέον, η μεταφορά των εμπορευμάτων θα γίνεται κανονικά, ενώ θα επιτρέπεται η διέλευση και των δημοσιογράφων, προσθέτει η στρατιωτική ανακοίνωση.

Παρόμοιοι περιορισμοί επιβάλλονται και κατά τη διάρκεια των εβραϊκών γιορτών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το εβραϊκό Πάσχα, που αρχίζει στις 29 Μαρτίου.

Την Πέμπτη, το Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ιερουσαλήμ ανέφερε ότι η ισραηλινή αστυνομία επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο των προσκυνητών στο τέμενος Al-Aqsa για τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. «Η αστυνομία απαγόρευσε σε πιστούς κάτω από την ηλικία των 50 ετών την είσοδο στο τζαμί, ενώ όσοι είχαν πρόσβαση υποχρεώθηκαν να αφήσουν τις ταυτότητές τους στην ισραηλινή αστυνομία μέχρι να τελειώσουν και να φύγουν», αναφέρει η ανακοίνωση του Κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή εξόργισε τους πιστούς, και το Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ιερουσαλήμ την καταδίκασε ως παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και της θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται περαιτέρω περιορισμοί για τους πιστούς μετά από τις βίαιες συγκρούσεις που κατέληξαν με δεκάδες τραυματίες την προηγούμενη βδομάδα.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Mickey Rosenfeld επιβεβαίωσε τα όρια ηλικίας, τα οποία χαρακτήρισε ως αναγκαία έπειτα από τις πρόσφατες ταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θεωρείται ως ένα από τα πιο ιερά μέρη για τους μουσουλμάνους και τους Εβραίους. "Την περασμένη εβδομάδα, δεν υπήρχαν τα όρια ηλικίας, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ομάδα νεαρών Παλαιστινίων για να προχωρήσει σε εξέγερση στο Όρος του Ναού," δήλωσε στο Ma'an, αναφερόμενος στις συγκρούσεις στις οποίες πάνω από 50 Παλαιστίνιοι και τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ωστόσο, είπε ότι η πληροφορία για την κατακράτηση των ταυτοτήτων στο χώρο είναι αβάσιμη. "Αυτό είναι απολύτως αναληθές", είπε, και πρόσθεσε ότι ενώ αυξήθηκαν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δεν εφαρμόστηκε κανένα νέο μέτρο. «Η αστυνομία έχει ζητήσει επιπλέον δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ, ενισχύοντας την ανάπτυξη τους ειδικά στην Παλιά Πόλη πριν από τις προσευχές της Παρασκευής», είπε.