Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Αστυνομία εναντίον συγκέντρωσης του PFLP στην Γάζα

Πηγή: www.maannews.net 31 Γενάρη 2010

Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) εκφράζει την βαθιά ανησυχία του για τις επιθέσεις αστυνομικών εναντίον ατόμων που συμμετείχαν σε εκδήλωση που οργάνωσε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης την Παρασκευή. Στην δήλωση του το PCHR τονίζει ότι το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και της ελευθερίας της γνώμης και έκφρασης αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από το Παλαιστινιακό Βασικό Δίκαιο και από το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το PCHR, το Λαϊκό Μέτωπο οργάνωσε μια εκδήλωση στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Bureij της Γάζας, με τίτλο «Πίστη στον Σοφό Άντρα», για να τιμήσει τη μνήμη του George Habash, εκλιπόντα ηγέτη και ιδρυτή του PFLP, δύο χρόνια μετά το θάνατό του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο, ανατολικά του καταυλισμού, κοντά στην οδό Saladin. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, Παλαιστίνιοι αστυνομικοί επιτέθηκαν με γκλομπς εναντίον συμμετεχόντων που περίμεναν τα λεωφορεία για να επιστρέψουν σπίτι τους. Το PCHR κατέγραψε τον τραυματισμό επτά ανθρώπων, με τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος τους, κάποιοι από τους οποίους προσκομίστηκαν στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Al Aqsa, στο Deir El-Balah, για ιατρική περίθαλψη.

Ένας από τους συμμετέχοντες, δήλωσε: «Περίπου στις 5μμ την Παρασκευή, μαζί με μερικούς νεαρούς ήμασταν στην οδό Saladin και περιμέναμε τα λεωφορεία. Ένας αστυνομικός μας πλησίασε και μας είπε να φύγουμε από την περιοχή αμέσως, προσβάλλοντας μας. Τότε οι αστυνομικοί άρχισαν να μας χτυπούν με τα γκλομπς. Με χτυπούσαν στο κεφάλι και στη μέση μέχρι που λιποθύμησα. Ξύπνησα στο νοσοκομείο όπου δέχθηκα τις πρώτες βοήθειες και μετά έφυγα».
Κάποιος άλλος είπε: «Περίπου στις 5μμ και ενώ περίμενα με μερικούς φίλους τα λεωφορεία για να πάμε στον καταυλισμό Al-Maghazi μετά το τέλος της εκδήλωσης, ένας αστυνομικός μας πλησίασε και μας είπε να φύγουμε από την περιοχή αμέσως. Χρησιμοποίησε τον ασύρματο για να καλέσει ενισχύσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις. Έφτασαν τρία αυτοκίνητα της αστυνομίας και άρχισαν να μας κυνηγούν μέχρι που μας έπιασαν. Κάποιοι από τους αστυνομικούς, άρχισαν να με χτυπούν με τα γκλομπς σε διάφορα σημεία του σώματος μου, μέχρι που λιποθύμησα. Ξύπνησα στο νοσοκομείο, όπου έκανα ακτινογραφίες και δέχθηκα τις πρώτες βοήθειες».

Βάση αυτών των καταθέσεων, το PCHR αναφέρει: «Καταδικάζουμε έντονα τη χρήση βίας από Παλαιστίνιους αστυνομικούς που είχαν σκοπό να διασκορπίσουν τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και εκφράζουμε την ανησυχία μας για επανάληψη παρόμοιων επιθέσεων» και καλεί τη de facto κυβέρνηση της Γάζας «να ερευνήσει σοβαρά το περιστατικό της επίθεσης και να οδηγήσει τους υπεύθυνους στην δικαιοσύνη» Τέλος τονίζει ότι «το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, προστατεύεται από το Βασικό Δίκαιο της Παλαιστίνης και τους σχετικούς θεσμούς του Διεθνές Δικαίου» και διαβεβαιώνει πως «η καταστολή εκδηλώσεων είναι μια πολιτική που έχει ως στόχο να φιμώσει και να προσβάλει τις δημόσιες ελευθερίες».