Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Η Αίγυπτος απαγορεύει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα

Πηγή: Al Jazeera, 10 Γενάρη 2010

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν πως πλέον θα απαγορεύεται σε οποιοδήποτε κονβόι, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα, να διασχίζει την Αίγυπτο, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Ahmed Abul Gheit δήλωσε πως τα μέλη του Viva Palestina «διέπραξαν εχθρικές, ακόμα και εγκληματικές ενέργειες» σε αιγυπτιακό έδαφος. «Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει σε κανένα κονβόι, ανεξάρτητα από που προέρχεται ή από ποιον έχει διοργανωθεί, να διασχίσει τη χώρα», ανέφερε στην κυβερνητική εφημερίδα Al Ahram.

Πάνω από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν ανάμεσα στις αιγυπτιακές αρχές και διεθνείς ακτιβιστές την Τρίτη, όταν η Αίγυπτος αποφάσισε να επιτρέψει μόνο στα 139 από τα οχήματα του Viva Palestina να περάσουν στην Γάζα και απαίτησε τα υπόλοιπα 59 να περάσουν μέσω του Ισραήλ. Στη συνέχεια, την Παρασκευή, οι αιγυπτιακές αρχές απέλασαν τον επικεφαλής του Viva Palestina, βρετανό βουλευτή George Galloway. Αιγύπτιοι αστυνομικοί τον συνέλαβαν στην Ράφα και τον επιβίβασαν σε αεροπλάνο με προορισμό το Λονδίνο. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Galloway έχει ανακηρυχθεί "persona non grata" και δεν θα του επιτραπεί ξανά η είσοδος στην χώρα, και τον κατηγόρησε ότι ενθάρρυνε την κριτική ενάντια της κυβέρνησης της Αιγύπτου. Επίσης εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για επτά ακόμα μέλη του κονβόι, με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τις ταραχές στο El Arish. Ο Galloway υπήρξε επικριτικός με τις αιγυπτιακές αρχές τις επόμενες μέρες. «Αποτελεί πάντα τιμητική διάκριση να σε απελαύνει ένας σιδεροκέφαλος δικτάτορας και αυτό συνέβηκε», δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Όπως είπε ο Abul Gheit, στο μέλλον οποιαδήποτε βοήθεια προς την Γάζα, θα παραδίδεται στο τμήμα τη Ερυθράς Ημισελήνου στο El Arish το οποίο θα είναι αρμόδιο να την μεταφέρει στο παλαιστινιακό τμήμα.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν περιορίσει σοβαρά τις μετακινήσεις από και προς την Γάζα, ενώ επιτρέπεται η είσοδος μόνο στα πολύ βασικά είδη επιβίωσης. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε πως ο αποκλεισμός έχει κάνει δυσβάσταχτη την ζωή των Παλαιστινίων της Γάζας και η κατάσταση έχει χειροτερέψει κατά πολύ, μετά την περσινή ισραηλινή επίθεση, που έχει μετατρέψει την περιοχή σε ερείπια.