Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Σύγκρουση στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου

Πηγή: http://english.aljazeera.net/news/middleeast 6 Γενάρη 2010

Τουλάχιστον ένας αιγύπτιος φρουρός σκοτώθηκε και 35 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στα σύνορα της Γάζας, κατά την διάρκεια συμπλοκής με τις αιγυπτιακές δυνάμεις άμυνας

Η ήρεμη διαδήλωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, κατέληξε σε βίαιη εξαιτίας της αγανάκτησης για την καθυστέρηση του Viva Ralestina. Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, οι αιγυπτιακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο πέρασμα της Ράφα και κάποιοι πέταγαν πέτρες. Η Αίγυπτος ισχυρίζεται ότι οι Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν έναν 21χρονο στρατιώτη. Ο απεσταλμένος του Al JAzeera, Ayman Moyeeldin, επιβεβαίωσε ότι πυροβολισμοί υπήρξαν και από τις δύο πλευρές. «Μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο ενός Αιγύπτιου από πυροβολισμούς που προέρχονταν από την παλαιστινιακή πλευρά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πυροβολισμοί ακούγονταν και από τις δυο πλευρές».

Η κατάσταση ηρέμησε σχετικά γρήγορα. «Ανώτατοι αξιωματούχοι των παλαιστινιακών δυνάμεων άμυνας, έφτασαν στα σύνορα και ηρέμησαν την κατάσταση. Κατάφεραν να απομακρύνουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί».

Λίγο νωρίτερα, η Χαμάς ασκούσε κριτική στην Αίγυπτο και την άρνηση της να αφήσει το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στην Γάζα. Αμέσως μετά, οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να πετούν πέτρες και ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο Osama Hamdan, αξιωματούχος στην Χαμάς στην Βυρηττό, δήλωσε ότι λυπάται για τα θύματα, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το ποιος ξεκίνησε τους πυροβολισμούς «Σύμφωνα με τους μάρτυρες, επρόκειτο για μια ειρηνική διαδήλωση και οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν από την πλευρά της Αιγύπτου, ενώ ένας αρχηγός της Χαμάς απευθυνόταν στους διαδηλωτές. «όπως και να έχει, λυπόμαστε. Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Παλαιστίνη, θα έπρεπε να είναι καλύτερες».

Οι αρχηγοί της Χάμας είχαν καλέσει σε διαμαρτυρία για την καθυστέρηση του Viva Palestina στο λιμάνι Al Arish της Αιγύπτου. Η σύγκρουση της Τετάρτης ήταν η συνέχεια της σύγκρουσης ανάμεσα στις αιγυπτιακές δυνάμεις και διεθνείς ακτιβιστές, που ξέσπασε την Τρίτη. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της Αιγύπτου να επιτρέψει σε 139 οχήματα να περάσουν από την Ράφα και τα υπόλοιπα 59 να περάσουν από το Ισραήλ.

Ο Fawzi Barhoum, εκπρόσωπος της Χαμάς, άσκησε κριτική στις αιγυπτιακές αρχές λέγοντας ότι «ενισχύουν τον αποκλεισμό της Γάζας». «Σχεδόν 40 αραβικές, ισλαμικές και ευρωπαϊκές χώρες κινητοποιήθηκαν για να στηρίξουν οικονομικά την άρση του αποκλεισμού στην Λωρίδα της Γάζας. Γιατί η Αίγυπτος δεν ακολουθεί το μονοπάτι της αλληλεγγύης; Αυτές οι πρακτικές είναι εξοργιστικές, απάνθρωπές και ανήθικες. Οι προσδοκίες μας από την Αίγυπτο και τις δυνάμεις ασφάλειας της είναι μεγάλες. Αλλά αυτές οι προσδοκίες μας διαλύονται από τα ρόπαλα, το καυτό νερό και τα βίαια χτυπήματα που υπέστησαν οι εκατοντάδες υποστηρικτές στο Al Arish».

Από την πλευρά της Αιγύπτου, ο Mohamed Abdellah, αξιωματούχος στο Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, είπε πως η Αίγυπτος δεν ακολουθεί διαταγές κανενός. «Η Αίγυπτος δεν μπορεί να δέχεται χτυπήματα από τον καθένα. Είναι αλήθεια ότι έχουμε ιστορική ευθύνη απέναντι στους Παλαιστίνιους και δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε. Ωστόσο, αν κάποιος πιστεύει ότι ο στρατός της Αιγύπτου μπορεί να διαβρωθεί, του λέμε ότι κάνει λάθος»