Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Το Ισραήλ ανακρίνει ασθενείς από τη Γάζα

Πηγή: The Guardian 6 Δεκέμβρη 2009
Οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας κρατούσαν για τρεις βδομάδες έναν Παλαιστίνιο ασθενή, χωρίς να του απαγγείλουν κατηγορίες, τον ανέκριναν συστηματικά και του πρότειναν νοσοκομειακή περίθαλψη με αντάλλαγμα να γίνει πληροφοριοδότης τους.

Το περιστατικό του 28χρονου Abd al-Karim al-Atal, είναι το τελευταία από μια σειρά υποθέσεων εδώ και δύο χρόνια, στις οποίες ασθενείς από την Γάζα που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης στο Ισραήλ, κρατούνται χωρίς καμία κατηγορία και πιέζονται να γίνουν συνεργάτες των Ισραηλινών. Ο Atal, που χάνει σταδιακά την όραση του, ακόμα περιμένει να πάρει την άδεια για να ταξιδέψει από το σπίτι του, που βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabaliya στην Γάζα, προς την οφθαλμολογική κλινική της Ανατολικής Ιερουσαλήμ για να υποστεί μεταμόσχευση του κερατοειδούς χιτώνα, μια επέμβαση που είχε προγραμματιστεί για αυτές τις μέρες.

Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, μια ισραηλινή οργάνωση, αναφέρει ότι η πίεση που ασκείται στους ασθενείς, ισοδυναμεί με εξαναγκασμό, που είναι παράνομο σύμφωνα με την 4η Συνθήκη της Γενεύης και ίσως αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης των ΗΕ κατά των βασανιστηρίων. Ένας στους πέντε κάτοικους της Γάζας που αιτούνται άδεια εισόδου στο Ισραήλ για ιατρικούς λόγους, τώρα κρατούνται και περνούν από εξονυχιστική ανάκριση. Το B'Tselem, μια άλλη οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει πως οι ισραηλινές δυνάμεις «εκμεταλλεύονται τις αιτήσεις εισόδου στο Ισραήλ για να πιέσουν τους ασθενείς με ανάρμοστο τρόπο, με σκοπό να τους εξαναγκάσουν σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες.» Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι πρόκειται για απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να εμποδίσει τρομοκρατικές επιθέσεις και λέει ότι φέτος έχει επιτραπεί η είσοδος στο Ισραήλ σε 5.000 κάτοικους –ασθενείς και συγγενείς τους– για ιατρικούς λόγους. Αλλά ο Ami Gil, από τους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λέει πως μπορεί η αρχική διαλογή των ασθενών να αναφέρεται σαν νόμιμη πράξη για λόγους ασφάλειας, αλλά το πρόβλημα έγκειται στην μετέπειτα πίεση που δέχονται οι ασθενείς κατά την ανάκριση. «Υπάρχει μια διαδικασία διαλογής για να αποφύγουν τις απειλές κατά την ασφάλειας και μια άλλη για να πιέσουν τους ασθενείς και να τους αποσπάσουν πληροφορίες, που δεν έχουν καμία σχέση με την περίπτωση τους ή το ιστορικό τους. Αυτό δεν έχει να κάνει με την διαλογή. Έχει να κάνει με την συγκέντρωση πληροφοριών για κατασκοπευτικούς λόγους».

Ο Atal έχει παραπεμπτικό από το υγειονομικό γραφείο της Γάζας, που συνοδεύεται από την επιστολή του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου St John της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στο οποίο αναφέρεται πως χρειάζεται να υποβληθεί σε κερατοπλαστική – εμφύτευμα κερατοειδούς. Στην Δύση αυτή η επέμβαση θα ήταν ρουτίνας, αλλά στη Γάζα κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το χειρουργείο.

Έκανε αίτηση για άδεια εισόδου στο Ισραήλ και στις αρχές Σεπτέμβρη, κλήθηκε στο πέρασμα του Erez, το οποίο οδηγεί στο Ισραήλ. Εκεί του έδεσαν τα μάτια και του πέρασαν χειροπέδες για πολλή ώρα. Ένας Ισραηλινός φρουρός που μίλαγε αραβικά τον κατηγόρησε ότι πλαστογράφησε τις ιατρικές γνωματεύσεις. Στην πραγματικότητα, η όραση του είναι τόσο εξασθενημένη που μετά βίας μπορεί να δει από το αριστερό του μάτι, ενώ έχει περιορισμένη όραση από το δεξί. Ο Atal, πρώην μέλος της αστυνομίας της Γάζας, κλήθηκε να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για τα πέντε αδέρφια του και έναν θείο του που μένει στην Αίγυπτο και κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Al-Aqsa. «Μου είπαν πως αν δεχόμουν να τους δίνω πληροφορίες, θα με άφηναν να γυρίσω σπίτι και θα μου έδινα την άδεια εισόδου στο μέλλον. Αν αρνιόμουν, θα με συλλάμβαναν». Όταν τους είπε πως δεν έχει καμία πληροφορία να τους δώσει, τον πήγαν στο κρατητήριο, στην πόλη Ashkelon. Τον φωτογράφισαν, του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και τον κράτησαν για 19 μέρες, σε ένα κελί χωρίς παράθυρο. Τον ανέκριναν για ώρες, ενώ καθόταν σε ένα μικρό σκαμνί κάτω από το κλιματιστικό που έβγαζε παγωμένο αέρα, με τα χέρια πίσω από την πλάτη και περασμένα στις χειροπέδες. Τον ρώτησαν για τους συγγενείς του, τους γείτονες του και για το αν ήξερε τους αρχηγούς της Χαμάς. Τον κατηγόρησαν ξανά για συμμετοχή σε στρατιωτική παράταξη. «Κοίταξα γύρω μου και είπα: σε μένα μιλάτε; Εγώ δεν μπορώ καλά -καλά να διακρίνω τους ανθρώπους στο δρόμο».

«Μου είπαν ότι αν συνεργαστώ μαζί τους, θα ήταν για το καλό της Παλαιστίνης, ότι θα βοηθούσα στην εξάρθρωση των αρχηγών της Χαμάς, που επίτηδες σκοτώνει τον άμαχο πληθυσμό. Μου είπαν ότι θα έπρεπε να τους τηλεφωνήσω και να τους πω για την γειτονιά μου: ποιος μένει που, αν είναι κάποιος από την Χαμάς εκεί. Μου είπαν πως θα μου δώσουν άδεια εισόδου στο Ισραήλ για αντάλλαγμα. Μου πρόσφεραν χρήματα. Μου είπαν ότι θα μου επιτρέψουν να ταξιδέψω στο εξωτερικό».

Οι ισραηλινές αρχές αρνούνται ότι η είσοδος στο Ισραήλ για ιατρικούς λόγους, προϋποθέτει να γίνουν οι ασθενείς πληροφοριοδότες, αλλά θέτουν ζήτημα ασφάλειας. Το 2005, μια γυναίκα που επιχείρησε επίθεση αυτοκτονίας, προσπάθησε να περάσει το Erez φορώντας ένα γιλέκο με εκρηκτικά. Στο παρελθόν οι Παλαιστίνιοι είχαν χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα. Την χρονιά που πέρασε, ένας ισραηλινός αξιωματούχος έγραψε στους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι «πράγματι οι ανακρίσεις γίνονται για να αξιολογήσουμε τον βαθμό επικινδυνότητας των αιτούντων».

«Για μας, δεν αποτελεί μόνο νομικό ζήτημα, αλλά ένα πολύ βασικό θέμα ηθικής», λέει ο Gil. «Μιλάμε για άρρωστους ανθρώπους»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου