Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο Μουμπάρακ από την «Πορεία για Ελευθερία στη Γάζα»

Με ανοιχτή τους επιστολή οι οργανωτές της Πορείας για Ελευθερία στη Γάζα, εκπροσωπώντας 1362 άτομα από 43 χώρες (και την Ελλάδα) απευθύνονται στον πρόεδρο της Αιγύπτου Hosni Mubarak ζητώντας να τους επιτραπεί να περάσουν στη Γάζα. Μετά από μήνες επικοινωνιών με την κυβέρνηση της Αιγύπτου η άρνηση εισόδου στη Γάζα ανακοινώθηκε στην αποστολή μόλις της περασμένη Κυριακή.

Πηγή: www.gazafreedommarch.org/article.php?id=5247 26 Δεκέμβρη 2009

Αγαπητέ πρόεδρε Μουμπάρακ,

Εμείς που αντιπροσωπεύουμε 1362 άτομα από 43 χώρες και φτάσαμε στο Κάιρο για να συμμετέχουμε στην Πορεία για Ελευθερία στη Γάζα, απευθύνουμε έκκληση στους Αιγύπτιους και στην φήμη σας για φιλοξενία.

Είμαστε ειρηνιστές. Δεν έχουμε έρθει στην Αίγυπτο για να δημιουργήσουμε προβλήματα ή να προκαλέσουμε σύγκρουση. Το αντίθετο. Βρισκόμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε πως όλοι οι άνθρωποι – ανάμεσά τους και οι Παλαιστίνιοι της Γάζας – πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όσα χρειάζονται για να ζουν με αξιοπρέπεια. Έχουμε συγκεντρωθεί στην Αίγυπτο γιατί πιστεύουμε πως θα καλωσορίσετε και θα υποστηρίξετε τον ευγενή στόχο μας και θα μας βοηθήσετε να περάσουμε, μέσω της χώρας σας, στη Γάζα.
Ως άνθρωποι που πιστεύουμε στη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουμε διαθέσει δύσκολα συγκεντρωμένα και μερικές φορές λιγοστά χρήματα που είχαμε για αεροπορικά εισιτήρια, δωμάτια ξενοδοχείων και μετακινήσεις μόνο και μόνο για να σταθούμε αλληλέγγυοι στο πλευρό των Παλαιστινίων της Γάζας που ζουν κάτω από τον συντριπτικό Ισραηλινό αποκλεισμό.
Είμαστε γιατροί, δικηγόροι, φοιτητές, ακαδημαϊκοί, ποιητές και μουσικοί. Είμαστε νέοι και μεγαλύτεροι. Είμαστε Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, Εβραίοι, Βουδιστές και κοσμικοί. Εκπροσωπούμε κοινωνικές ομάδες από πολλές χώρες που συνεργάστηκαν με την κοινωνία των πολιτών της Γάζας στον συντονισμό αυτού του μεγάλου σχεδίου.
Έχουμε συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια για ιατρική βοήθεια, σχολικά είδη και χειμωνιάτικα ρούχα για τα παιδιά της Γάζας. Αλλά συνειδητοποιούμε πως εκτός από την υλική βοήθεια, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας χρειάζονται και ηθική υποστήριξη. Αυτή την υποστήριξη ήρθαμε να τους προσφέρουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της επετείου μιας εισβολής που τους προκάλεσε τόσο πολλά βάσανα.
Η ιδέα της Πορείας για Ελευθερία στη Γάζα – μια μη βίαιη πορεία στο Ισραηλινό πέρασμα του Erez – προέκυψε κατά τη διάρκεια ενός από τα ταξίδια μας στη Γάζα το Μάη, ένα ταξίδι που ευγενικά διευκόλυνε η Αιγυπτιακή κυβέρνηση. Από τη στιγμή που προέκυψε η ιδέα, έχουμε απευθυνθεί στην κυβέρνησή σας μέσω των πρεσβειών σας στο εξωτερικό και απευθείας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών σας. Οι εκπρόσωποί σας υπήρξαν ευγενικοί και ενθαρρυντικοί. Κληθήκαμε να σας δώσουμε πληροφορίες για όλους τους συμμετέχοντες – διαβατήρια, ημερομηνίες γέννησης, επάγγελμα – και το κάναμε καλή τη πίστη. Έχουμε απαντήσει κάθε ερώτηση που μας τέθηκε. Ικανοποιήσαμε κάθε αίτημά σας. Για μήνες δουλεύαμε υποθέτοντας ότι η κυβέρνησή σας θα διευκόλυνε τη μετάβασή μας, όπως έκανε και σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Περιμέναμε καιρό για μια απάντηση.

Εντωμεταξύ, ο καιρός πλησίαζε και έπρεπε να αρχίσουμε την οργάνωση του ταξιδιού καθώς η περίοδος των Χριστουγέννων στις χώρες όπου πολλοί από εμάς ζούμε, δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο. Τα εισιτήρια έπρεπε να αγοραστούν εβδομάδες, αν όχι μήνες πριν. Αυτό και κάναμε όλοι εμείς, 1362 άτομα. Ξοδέψαμε δικά μας χρήματα ή συγκεντρώσαμε χρήματα από τις κοινότητές μας για να καλύψουμε τα έξοδά μας. Προσθέστε επίσης, τον πολύτιμο χρόνο που διαθέσαμε, τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται μακριά από τα σπίτια και τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια των διακοπών των γιορτών.
Στην Γάζα, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών – φοιτητές, συνδικάτα, γυναίκες, αγρότες, προσφυγικές ομάδες – εργάστηκαν ασταμάτητα για μήνες προκειμένου να οργανώσουν την Πορεία. Οργάνωσαν εργαστήρια, συναυλίες, συνεντεύξεις τύπου, ατέλειωτες συναντήσεις – κι όλα αυτά με τους λιγοστούς πόρους που διαθέτουν, παρακινημένοι από την προσδοκία της παρουσίας τόσων πολλών πολιτών απ’ όλο τον κόσμο που έρχονται να υποστηρίξουν το δίκαιο σκοπό τους.

Εάν η Αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφασίσει να εμποδίσει την Πορεία για Ελευθερία στη Γάζα, όλη αυτή η δουλειά και τα χρήματα θα πάνε χαμένα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πρακτικά αδύνατο, τόσο αργά πια, να σταματήσουμε όλους τους ανθρώπους που ταξιδεύουν προς την Αίγυπτο, ακόμα κι αν το επιθυμούσαμε. Επιπλέον, οι περισσότεροι δεν έχουν σχέδια στην Αίγυπτο παρά μόνο να φτάσουν σε ένα προκαθορισμένο σημείο για να κατευθυνθούν μαζί στα σύνορα με τη Γάζα. Αν τα σχέδια τους αυτά ακυρωθούν θα υπάρξει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία για τους Παλαιστίνιους της Γάζας και τους διεθνείς που δεν έχουν στο μυαλό τους τίποτα άλλα παρά μόνο ευγενή κίνητρα.

Σας παρακαλούμε να επιτρέψετε στην Πορεία για Ελευθερία στη Γάζα να συνεχίσει ώστε να συναντήσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας και να πορευτούν μαζί στις 31 Δεκέμβρη.

Ελπίζουμε ειλικρινά πως θα λάβουμε θετική απάντηση.

Σας ευχαριστούμε για την ευγενική βοήθεια και κατανόησή σας.
Tighe Barry, συντονιστής Gaza Freedom March
Medea Benjamin, CODEPINK, ΗΠΑ
Olivia Zemor, Euro-Palestine, Γαλλία
David Torres, ECCP, Βέλγιο
Germano Monti, Forum Palestine, Ιταλία
Ziyaad Lunat, Gaza Freedom March, Ευρώπη
Ehab Lotayef, Gaza Freedom March, Καναδάς
Alessandra Mecozzi, Action for Peace - Ιταλία
Ann Wright, συντονιστής Gaza Freedom March
Kawthar Guediri, Collectif National pour une Paix Juste et Durable entre Palestinens et Israeliens, Γαλλία
Mark Johnson, Fellowship of Reconciliation
Thomas Sommer, Focus on The Global South, Ινδία
Vangelis Pissias , Gaza Freedom March, Ελληνική αποστολή