Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Partition Plan - 29 Νοέμβρη 1947


Στις 29 Νοεμβρίου 1947, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε με 33 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 10 αποχές το Σχέδιο Χωρισμού "Partition Plan" (Ψήφισμα 181), για την Παλαιστίνη κάνοντας μερικές προσαρμογές στα προτεινόμενα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών. Ο χωρισμός θα έμπαινε σε εφαρμογή την ημέρα της Βρετανικής αποχώρησης από την Παλαιστίνη της Βρετανικής Εντολής.

Πριν την ψήφιση η πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτούνταν για να περάσει η διακήρύξη δεν ήταν σίγουρη. Τρεις χώρες, η Αϊτή, η Λιβερία και οι Φιλιππίνες-πείστηκαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τη θέση τους ώστε να εξασφαλιστεί η υπερψήφιση, πράγμα που έκαναν στο διάστημα μεταξύ 25 και 29 Νοέμβρη.

Η πίεση προήλθε από Εβραίους και σιωνιστές, υποστηρικτές του χωρισμού και μέλη της διοίκησης των ΗΠΑ και των εκλεγμένων αξιωματούχων τους καθώς και από κάποιους ιδιώτες. Ο Πρόεδρος Τρούμαν αργότερα είπε: "Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο υπήρχαν κινήσεις πίεσης γύρω από τον ΟΗΕ τέτοιες που δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ, αλλά και ότι ο Λευκός Οίκος ήταν στο χαράκωμα. Δεν νομίζω ότι είδα ποτέ τόσο μεγάλη πίεση και προπαγάνδα προς τον Λευκό Οίκο όπως είδα για αυτό το θέμα. Η επιμονή μερικών ακραίων σιωνιστών ηγετών-με αφορμή πολιτικά κίνητρα και οι πολιτικές απειλές-ήταν πολύ ενοχλητικές.

Από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση ψήφισαν υπέρ της διακύρηξης ενώ η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν. Η πλήρης ψηφοφορία είχε ως εξής:

Υπέρ, (33 χώρες, 59%):

* 30 χώρες (54%) αρχικά υπέρ:
Αυστραλία, Βέλγιο, Βολιβία, Βραζιλία, Λευκορωσία SSR, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Τσεχοσλοβακία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Γαλλία, Γουατεμάλα, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Πολωνία , Σουηδία, Νότια Αφρική, Ουκρανική SSR, ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα

* Επιπλέον 3 (5%) άλλαξαν την θέση τους σε υπέρ: Αϊτή, Λιβερία, Φιλιππίνες.
Κατά, (13 χώρες, 23%):

* Αφγανιστάν, Κούβα, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ινδία, Ιράν, Ιράκ, Λίβανος, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τουρκία, Υεμένη.

Αποχές, (10 χώρες, 18%):

* Αργεντινή, Χιλή, Δημοκρατία της Κίνας, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Αιθιοπία, Ονδούρα, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο, Γιουγκοσλαβία.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Ταϊλάνδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου