Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Χρηματοδοτώντας τους Παλαιστίνιους ή την Κατοχή;

Σχόλιο του Shir Hever 8 Οκτώβρη 2009

Η Ελληνική Κυβέρνηση συμμετείχε στο μηχανισμό PEGASE (Palestino-Europeén de Gestion de l'Aide Socio-Economique) της Ευρωπαϊκής Ένωσης δωρίζοντας περίπου μισό εκατομμύριο Ευρώ στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ). Αν και αυτή η κίνηση φαίνεται να υποδηλώνει πως η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για να βοηθήσει τον Παλαιστινιακό λαό που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή, ορισμένα σημεία πρέπει να ξεκαθαριστούν για δούμε το πραγματικό νόημα αυτής της βοήθειας.

Ο μηχανισμός PEGASE δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διοχετεύσει χρηματοδότηση στην παρούσα παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, που δεν έχει εκλεγεί με δημοκρατικές εκλογές, αλλά διορίστηκε για να πάρει τη θέση του δημοκρατικά εκλεγμένου κόμματος της Χαμάς. Οι χρηματοδοτήσεις απευθύνονται στη Δυτική Όχθη, αφήνοντας τη Λωρίδα της Γάζας απομονωμένη και υποχρηματοδοτούμενη, γιατί έχει αναλάβει εκεί το κόμμα της Χαμάς. Επομένως, η χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής υπηρετεί την εμβάθυνση του εσωτερικού διχασμού μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας και περαιτέρω αρνείται στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα της δημοκρατικής εκπροσώπησης (1)

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η χρηματοδότηση της Ελληνικής Κυβέρνησης απευθύνεται στην αστυνομία της ΠΑ για στολές και οχήματα. Οι υπηρεσίες «ασφαλείας» δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τους Παλαιστίνιους από το βασικό ζήτημα που τους απειλεί – τα βίαια χτυπήματα από ισραηλινούς έποικους και τις ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές. Έχουν ως καθήκον μια πολύ πιο απατηλή αποστολή αυτήν της προστασίας της Παλαιστινιακής Αρχής από την λαϊκή αντίσταση. Οι διάφορες δυνάμεις «ασφαλείας» της ΠΑ καταστέλλουν διαδηλώσεις και συλλαμβάνουν πολιτικούς αντιπάλους, αλλά σε διάφορα επεισόδια όπου ισραηλινοί έποικοι επιτίθονται σε ανυπεράσπιστους Παλαιστίνιους, αυτές οι μονάδες ακολουθούν τις εντολές που έχουν λάβει και μένουν αμέτοχες (2).

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ανάμεσα στους Παλαιστίνιους η δημοτικότητα της ΠΑ έχει μειωθεί κατακόρυφα και όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι θεωρούν πως συμπεριφέρεται ως προέκταση της ισραηλινής κατοχής (3).

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχει στους Παλαιστίνιους υποστήριξη με έναν τρόπο που καθόλου δεν τους βοηθά καθώς επιλέγει να συνεργαστεί με τον τρόπο που το Ισραήλ χειρίζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατευθύνει προς όφελός του τη βοήθεια που απευθύνεται στους Παλαιστίνιους

Σημειώσεις

(1) Fast, Larissa, 2006, "'Aid in the Pressure Cooker:' Humanitarian Action in the Occupied Palestinian Territory," Humanitarian Agenda 2015, Case Study no. 7, Feinstein International Center, November 2006.

(2) Levy, Daniel, 2008, "Israeli Settler Pogrom Against Palestinians; CFR/Brookings Report Suggests Linking U.S Aid to Settlement Freeze," TPMCafe, December 5th, 2008, http://tpmcafe.talkingpointsmemo.com/2008/12/05/israeli_settler_pogrom_against/

(3) Δείτε για παράδειγμα: Barghouti, Omar, 2009, "UN Must Act on Goldstone and the PA Must be Dissolved," Electronic Intifada, October 5th, 2009, http://electronicintifada.net/v2/article10812.shtml.