Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Βγάλτε «κόκκινη κάρτα» στο Ισραήλ!

Στις 7 Οκτώβρη μια σειρά οργανώσεις (δείτε τις υπογραφές στο τέλος) έδωσαν συνέντευξη τύπου παροτρύνοντας την FIFA (Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) να βγάλει «κόκκινη κάρτα» στο Ισραήλ. Πηγή: http://electronicintifada.net/

Η δηλωμένη αποστολή της FIFA να χρησιμοποιήσει το ποδόσφαιρο για τη δημιουργία ενός «καλύτερου κόσμου» απαιτεί να δοθούν σαφή μηνύματα το κράτος του απαρτχάιντ, το Ισραήλ. Οι οργανώσεις που υπογράφουν καλούν τη FIFA να πει στο Ισραήλ πως είναι οφ σάιντ και να του δείξει κόκκινη κάρτα από το Παγκόσμιο κύπελλο.

Τρεις Παλαιστίνιοι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές της χρονιάς. Εξαιτίας του Ισραηλινού αποκλεισμού και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, οι παίκτες της Εθνικής ομάδας που ζουν στη Γάζα δεν μπορούν να προπονηθούν με τους συμπαίκτες τους από τη Δυτική Όχθη την πάτρια γη τους και σπάνια έχουν την δυνατότητα να πάρουν μέρος σε διεθνείς αγώνες.

Οι Παλαιστίνιοι αθλητές υφίστανται σταθερά διακρίσεις και δέχονται βίαιες επιθέσεις. Πρόκειται για μέρος της δεκαετούς και πάνω άρνησης του Ισραήλ να εγγυηθεί στους Παλαιστίνιους τα δικαιώματά τους, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη σωματική και πνευματική ακεραιότητά τους. Η πολιτική αυτή πρέπει να χαρακτηριστεί απαρτχάιντ. Δεν είναι μόνο παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των κανονισμών της FIFA ενάντια στις διακρίσεις και του Καταστατικού Ολυμπιακού χάρτη.

Ο αποκλεισμός της Νότιας Αφρικής από την παγκόσμια αθλητική κοινότητα μέχρι το 1991 βοήθησε στον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων στη χώρα. Τώρα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Η ευπρέπεια, η αξιοπρέπεια και το αθλητικό fair play έναντι του οικοδεσπότη και των ομάδων που θα συμμετέχουν απαιτούν να επιβληθούν οι ίδιες κυρώσεις και στο Ισραήλ. Πολλές οργανώσεις και προσωπικότητες στο Ισραήλ και όλο τον κόσμο ελπίζουν πως η αυξανόμενη πίεση στο Ισραήλ θα το προτρέψει να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Αυτό αποτελεί μια προϋπόθεση για την επίτευξη ειρήνης.
Προκαλούμε την FIFAνα ανταποκριθεί στο γράμμα και το πνεύμα των αρχών της και να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να αποδείξει στον κόσμο πως υποστηρίζει έναν πιο δίκαιο κόσμο με το να στείλει στο Ισραήλ μια ξεκάθαρη απειλή αποκλεισμού. Αυτό θα είναι μια σημαντική νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο για τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα.

Όχι στο απαρτχάιντ!

Υπογραφές οργανώσεων: Basler Frauenvereinigung fuer Frieden und Fortschritt (BFFF), Bewegung fuer den Sozialismus (BFS/MPS), Collectif Judeo Arabe et Citoyen pour la Paix de Strasbourg, Collectif Urgence Palestine Vaud, Collectif Urgence Palestine Neuchatel, Frauen fuer den Frieden Region Basel, Frauen fuer den Frieden Region Biel, Gerechtigkeit und Frieden in Palaestina (GFP) Bern, Gesellschaft Schweiz-Palaestina (GSP/ASP), International Jewish Anti-Zionist Network (IJAN) France, Juedische Stimme fuer gerechten Frieden in Nahost (EJJP Deutschland), Kampagne Olivenoel, Neue PdA Basel, Mahnwache Bern, Palaestina-Solidaritaet Basel, Palaestina-Solidaritaet Zuerich, Sozialistische Alternative (SoAL) Basel, Union Juive Francaise pour la Paix (UJFP)