Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Ξενοδοχείο 9 αστέρων

9 Star Hotel
Σκηνοθεσία: Ido Haar
Παραγωγή: Ισραήλ 2007
Διάρκεια: 78’

Στα κατεχόμενα στο Ισραήλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργάζονται παράνομα ως οικοδόμοι. Μετά από ένα επίπονο και επικίνδυνο ταξίδι, φορτωμένοι με κουβέρτες και σακούλες, διασχίζουν τους λόφους προς τα μέρη όπου μπορούν να βρουν δουλειά. Τη νύχτα κοιμούνται στις κορυφές των λόφων σε αυτοσχέδιες καλύβες και κοιτώνες σαν κάσες, σε πλήρη αντίθεση με τα συγκροτήματα πολυτελών διαμερισμάτων που χτίζουν τη μέρα.
Παράνομα στιγμιότυπα που χτίζουν τα δικά τους, πιο εύκολα σύνορα. Εργάτες οικοδομής ρισκάρουν τη ζωή τους για ένα κομμάτι ψωμί διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία. Μαζί με τον κίνδυνο γεννάται και η αλληλεγγύη. Παλαιστίνιοι που μοιράζονται τροφή, υπάρχοντα και ιστορίες.
Ο σκηνοθέτης για την ταινία του: ”Μεγάλωσα σε ένα χωριό στις παρυφές ενός πευκοδάσους, κάπου στη μέση μεταξύ Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ. Όποτε γύριζα σπίτι μου, έβλεπα συχνά κόσμο να διασχίζει σαν τρελός τον αυτοκινητόδρομο. Ο φόβος στο βλέμμα τους με στοίχειωσε και ήθελα να μάθω πού πήγαιναν και ποιον απέφευγαν. Ανακάλυψα πως το δάσος πίσω από το σπίτι μου εκτελούσε χρέη κρησφύγετου για χιλιάδες Παλαιστίνιους που έψαχναν δουλειά στο Ισραήλ.”