Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Gaza Strip

Ντοκυμαντέρ
Σκηνοθεσία: James Longley
Διάρκεια: 71'
Έτος παραγωγής: 2002
Επιμέλεια - Υποτιτλισμός : CINEMATICON
Στη νοτιοδυτική άκρη του Ισραήλ βρίσκεται μια λωρίδα αμμώδους γής που συνορεύει στο νότο με την Αίγυπτο και δυτικά με τη Μεσόγειο θάλασσα. Με 29 μίλια μήκος και 4 μίλια πλάτος, η Λωρίδα της Γάζας κατοικείται από 1.200.000 Παλαιστίνιους, το 1/3 των οποίων ζούν σε ασφυκτικά γεμάτα στρατόπεδα. Οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους που ζούν στη Λωρίδα της Γάζας τράπηκαν σε φυγή - ή εκδιώχθηκαν - το 1948 από τα σπίτια τους, που βρίσκονταν στο σύγχρονο Ισραήλ ή είναι απόγονοι αυτών των προσφύγων.
Τα Ηνωμένα έθνηι υπολογίζουν ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Γάζας θα διπλασιαστεί τα επόμενα 15 χρόνια. Στη λωρίδα της Γάζας ζούν επίσης περίπου 6.000 Ισραηλινοί έποικοι σε οχυρωμένες αποικίες, μέσα σε ασφαλείς ζώνες και με δρόμους "ειδικής πρόσβασης", καταλαμβάνοντας περισσότερο από το 30% της διαθέσιμης γής.
Μαζί με τη Δυτική Όχθη η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.
Το κράτος του Ισραήλ ελέγχει όλα τα σύνορα, τους κύριους δρόμους, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το ταχυδρομείο, τον ηλεκτρισμό και τα αποθέματα νερού.
Ύστερα από χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, το Σεπτέμβρη του 2000 ξέσπασε η δεύτερη παλαιστινιακή Intifada (ξεσηκωμός). Η ταινία γυρίστηκε το 2001 και καταγράφει τις ζωές των Παλαιστινίων που ζούσαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των γεγονότων πού ακολούθησαν.
Η ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ: http://www.littleredbutton.com/gaza/