Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2006

Οι Σουνίτες του Ιράκ αντιμέτωποι με νέες συγκρούσεις

Συντάκτης: Maher al-Jasem στο Hiyt, Ιράκ
Πηγή: Al Jazeera
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006


Ενώ η Βαγδάτη συγκλονίζεται καθημερινά με εκρήξεις σεκταριστικής βίας, στη δυτική επαρχία του Ιράκ al-Anbar οι Σουνίτες άρχισαν να μάχονται για τον έλεγχο αυτής της βασικά ερημικής περιοχής κοντά στα συριακά σύνορα.
Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μία νέα και ιδιαίτερα αιματηρή σύγκρουση, που φέρνει αντιμέτωπους πρώην ιρακινούς Μπααθιστές εναντίον καλά εξοπλισμένων ισλαμικών ομάδων, μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας φάσης στον 3ετή πόλεμο στη χώρα. Πιστεύουν ότι η σύγκρουση δημιουργεί διαχωρισμούς μέσα στη Σουνιτική μειονότητα του Ιράκ που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή πολύ αργότερα από την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.
Οι τελευταίες συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν πρώην μέλη του διαλυμένου κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ άρχισαν να επιτίθενται εναντίον άλλων Σουνιτών που συνεργάζονταν με την Αλ Κάιντα και ξένους Ισλαμιστές σε επιθέσεις κατά του αμερικανικού στρατού, της ιρακινής αστυνομίας και την πλειοψηφία της χώρας, τους Σίτες. Η επίθεση των πρώην Μπααθιστών ήταν τόσο επιτυχημένη, λένε οι ντόπιοι, που οι ιρακινές ομάδες που συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα αναγκάστηκαν να εκτρέψουν τις επιθέσεις από τους Αμερικανούς για να επικεντρωθούν στις μάχες εναντίον του κόμματος al-Awda, όπως ονομάζεται το νέο κοσμικό Σουνιτικό κίνημα.
«Ισλαμικό κράτος του Ιράκ»
Στις αρχές του Νοέμβρη, αυτή η εξελισσόμενη σύγκρουση πήρε μια νέα στροφή όταν μασκοφόροι ένοπλοι συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα μοίρασαν φυλλάδια και αφίσες σε όλη την επαρχία al-Anbar απειλώντας να εκτελέσουν οποιονδήποτε από την Al-Awda. «Το κοσμικό Μπααθικό κόμμα δεν θα βρει ούτε τετράγωνο στη νέα αρχή του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ» έγραφε ένα φυλλάδιο.
Έκτοτε διάφοροι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τον πρώην ιρακινό στρατό βρέθηκαν δολοφονημένοι σε ολόκληρη την επαρχία Anbar. Στους δολοφονημένους περιλαμβάνονται οι Στρατηγός Saab Al-Rawi, Στρατηγός Saud Al-Naimi και ο Wagih Dherar Al-Mawla, πρώην υψηλός αξιωματούχος της Ιρακινής Αεροπορίας με έδρα τη Χαμπατίγιε.
Στις 11 Νοέμβρη ένα ακόμη ανώτατο στέλεχος του κόμματος Μπάαθ, ο Loay Yassin, βρέθηκε με σφαίρα στο κεφάλι στην Al-Jamia, το δυτικό προάστιο της πόλης Hiyt. Οι κάτοικοι του Hiyt δήλωσαν στο Al Jazeera ότι ο Yassin ήταν γνωστό ότι είχε στρατολογήσει μαχητές για το Jaysh Mohammed (Στρατός του Mohammed). Το Jaysh Mohammed είναι μία από τις μεγαλύτερες σουνιτικές αντάρτικες ομάδες και στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη και στο Anbar. Η δολοφονία του Yassin μπορεί να σημαίνει ότι η Αλ Κάιντα και οι σύμμαχοί της φοβούνται ότι το Jaysh Mohammed και οι χιλιάδες έμπειροι μαχητές του ήταν έτοιμοι να συμμετέχουν στη νέο-Μπααθική συμμαχία al-Awda.
Μεταβαλλόμενες συμμαχίες
Πέρυσι, το Jaysh Mohammed είχε ήδη συγκρουστεί αρκετές φορές με μία άλλη ομάδα, το Al-Tawheed wa Al-Jihad, μια κυρίως ιρακινή ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Οι ολοένα πιο σκληρές συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων ένοπλων ομάδων στο Hiyt και άλλα αστικά κέντρα στην Anbar έκαναν πολλούς Σουνίτες να πιστεύουν ότι μπορεί να ξεκινούσε ένας νέος πόλεμος ανάμεσα σε κοσμικές και ισλαμικές ομάδες. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες εναντιώνονται από θέση αρχής στην αμερικανική παρουσία στο Ιράκ και στην ηγούμενη από Σίτες κυβέρνηση στη Βαγδάτη, οι κάτοικοι του Anbar λένε ότι μια μεταξύ τους προσέγγιση είναι μάλλον απίθανη.
Οι διευρυνόμενες διασπάσεις μεταξύ των Σουνιτών του Anbar γίνονται αισθητές και στη Βαγδάτη. Ο Harith al-Dhari, επικεφαλής της Ένωσης Μουσουλμάνων Πτυχιούχων, που υποστηρίζει το δικαίωμα των Ιρακινών να πολεμούν τους Αμερικάνους, αναφέρθηκε ατις φυλές που αντιμάχονται την Αλ Κάιντα στην επαρχία Al-Anbar στο δυτικό Ιράκ αποκαλώντας τους «ληστοσυμμορίτες». «Είναι ομάδες συμμοριτών και κλεφτών που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για να πολεμήσουν την Αλ Κάιντα που αγωνίζεται ενάντια στην αμερικανική κατοχή» δήλωσε στις 9 Νοεμβρίου. Η δήλωση αυτή προκάλεσε τη σκληρή απάντηση του σεΐχη Abdel Sattar Abu Risha, ηγετικού μέλους της συμμαχίας της Al-Awda. «Εάν κάποιος είναι ληστοσυμμορίτης, τότε αυτός είσαι εσύ. Εάν υπάρχει δολοφόνος, αυτός επίσης είσαι εσύ» δήλωσε για τον al-Dhari.
«Γυρνάς τη χώρα συγκεντρώνοντας λεφτά για takfiris και τάγματα θανάτου. Είσαι ένας επαίτης για τους takfiris» είπε αναφερόμενος στους ισλαμιστές μαχητές.
Οι πρώην Μπααθιστές μαχητές της Al-Awda πιστεύεται ότι είναι σχετικά κοσμικοί. Πολλοί από τους αντιπάλους τους συμμερίζονται το όνειρο της Αλ Κάιντα για την ίδρυση ενός Σουνιτικού χαλιφάτου στο Ιράκ που μετά θα γίνει το προπύργιο των επιθέσεων ενάντια στους Αμερικανούς, τους Σιίτες και τις Αραβικές κυβερνήσεις στην περιοχή.
Μια ιστορία συγκρούσεων
Οι ντόπιοι σημειώνουν ότι η ρίζα του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο ομάδων δεν έχει τη βάση της μόνο σε ιδεολογικές διαφορές αλλά επίσης σε γεγονότα που συνέβησαν πολύ καιρό πριν την αμερικανοκινούμενη εισβολή του Μαρτίου του 2003. Το 1996, οι Μπααθικές δυνάμεις ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεΐν σάρωσαν την επαρχία Anbar αναζητώντας άντρες που μπορεί να μηχανορραφούσαν εναντίον της κυβέρνησης. Δεκάδες νέοι άνδρες περικυκλώθηκαν από τον ιρακινό στρατό και την αστυνομία.