Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Τοπ τεν του μποϊκοτάζ για τα φετινά Χριστούγεννα και όχι μόνο

Πηγή: www.baceia.org/2009/11/top-ten-brands-to-boycott/ 7 Δεκέμβρη 2009
Παρόλο που υπάρχουν πολλές Ισραηλινές και πολυεθνικές εταιρείες που κερδίζουν από το απαρτχάιντ, η παρακάτω λίστα επισημαίνει δέκα συγκεκριμένες γνωστές εταιρείες οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν στόχο του μποϊκοτάζ. Πολλές από αυτές παράγουν προϊόντα κατά έναν τρόπο που βλάπτει άμεσα τους Παλαιστίνιους – εργατική εκμετάλλευση, ανάπτυξη τεχνολογίας για στρατιωτικές επιχειρήσεις ή προμήθεια εξοπλισμού για τους παράνομους εξοπλισμούς, ενώ αποτελούν στόχο του μποϊκοτάζ και για άλλους λόγους, όπως καταστροφή του περιβάλλοντος και αντεργατικές πρακτικές.
1. AHAVA
Τα καλλυντικά αυτής της φίρμας παράγονται με τη χρήση αλατιού, μεταλλικών στοιχείων και άργιλου από τη Νεκρά Θάλασσα, που εξορύσσονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τα προϊόντα της παράγονται στον παράνομο ισραηλινό εποικισμό Mitzpe Shalem. Η AHAVA αποτελεί στόχο της καμπάνιας «Κλεμμένη Ομορφιά» της οργάνωσης CODEPINK
2. Delta Galil Industries
Η μεγαλύτερη Ισραηλινή βιομηχανία υφαντουργίας διαθέτει ρουχισμό και εσώρουχα για διάσημες φίρμες όπως οι Gap, J-Crew, J.C. Penny, Calvin Klein, Playtex, Victoria's Secret (βλέπε 10) και πολλές άλλες. Ο ιδρυτής και διευθυντής της Dov Lautman είναι στενός συνεργάτης του πρώην Ισραηλινού προέδρου Ehud Barak και έχει επίσης κατηγορηθεί από το συνασπισμό οργανώσεων Sweatshop Watch για εργατική εκμετάλλευση σε άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Τουρκία.
3. Motorola
Πολλοί γνωρίζουμε την εταιρεία αυτή από τα στυλάτα κινητά της τηλέφωνα, όμως εκτός από αυτά αναπτύσσει και κατασκευάζει εξαρτήματα για βόμβες και συστήματα κατεύθυνσης πυραύλων. Τα εξαρτήματα που κατασκευάζει η Motorola χρησιμοποιούνται επίσης σε μη επανδρωμένα αεροπλάνα (UAVs ή "drones") και σε συστήματα επικοινωνιών και παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται σε εποικισμούς, checkpoints και στα 490 μίλια του Τείχους του απαρτχάιντ. Στις ΗΠΑ η Καμπάνια για τον Τερματισμό της Ισραηλινής Κατοχής (US Campaign to End the Israeli Occupation) έχει ξεκινήσει την καμπάνια «Κλείστε το στη Motorola»
4. L'Oreal / The Body Shop
Η φίρμα αυτή καλλυντικών και αρωμάτων είναι γνωστή για τις επενδύσεις και τις παραγωγικές της δραστηριότητες στο Ισραήλ, που περιλαμβάνουν παραγωγικές μονάδες στο Migdal Haemek – τη "Silicon Valley" του Ισραήλ – που έχει χτιστεί στη γη του Παλαιστινιακού χωριού Al-Mujaydil, στο οποίο έγινε εθνοκάθαρση το 1948. Το 1988 εκπρόσωπος της L’Oreal τιμήθηκε με το βραβείο Jubilee από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Netanyahu για την προσφορά της εταιρείας στην Ισραηλινή οικονομία.
5. Dorot Garlic and HerbsThese
Κατεψυγμένα λαχανικά που πωλούνται στα Trader Joe's και μεταφέρονται με πλοία διασχίζοντας το μισό κόσμο, παρόλο που θα μπορούσαν εύκολα να παραχθούν τοπικά. Τα Trader Joe's πωλούν επίσης Ισραηλινό κους-κους και τυρί που φτιάχνεται στο Ισραήλ. Οι QUIT, South Bay Mobilization και άλλες ομάδες έχουν βάλει στο στόχαστρο τα Trader Joe's με την καμπάνια «Μην αγοράζετε από το απαρτχάιντ».
6. Estee Lauder
Ο πρόεδρος της εταιρείας Ronald Lauder είναι επίσης πρόεδρος του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου, μιας δήθεν κυβερνητικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1901 με σκοπό την απόκτηση Παλαιστινιακής γης, και συνδέεται με τη συνεχιζόμενη οικοδομική δραστηριότητα στους παράνομους εποικισμούς. Γνωστές φίρμες της Estee Lauder είναι οι Clinique, MAC, Origins, Bumble & Bumble και Aveda και πολλές άλλες. Η εταιρεία αποτελεί στόχο της καμπάνιας «Estee προϊόντα σφαγέων δολοφόνων» της οργάνωσης QUIT.
7. Intel
Η εταιρεία αυτή υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζει επεξεργαστές και άλλα εξαρτήματα υπολογιστών απασχολεί χιλιάδες Ισραηλινούς και έχει εξαγωγές από το Ισραήλ που ξεπερνούν το 1 δις δολάρια το χρόνο. Είναι ένας από τους πιο παλιούς ξένους υποστηρικτές του Ισραήλ αφού ίδρυσαν το πρώτο τους, εκτός ΗΠΑ, αναπτυξιακό κέντρο στη Χάιφα το 1974. Η οργάνωση Al-Awda (Συνασπισμός για το Δικαίωμα των Παλαιστινίων στην Επιστροφή) έχει δραστηριοποιηθεί ενάντια στην Intel για την οικοδόμηση εγκαταστάσεων στη γη του χωριού Ιράκ αλ Μανσια το οποίο εκκενώθηκε το 1949.
8. Sabra
Η φίρμα παρασκευάζει hummus, baba ghanoush και άλλα τρόφιμα και είναι συνιδιοκτησία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων του Ισραήλ Strauss Group και της Pepsico. Στην ιστοσελίδα της στην κατηγορία «Εταιρική ευθύνη» η Strauss Group περηφανεύεται για τη συνεργασία της με τον Ισραηλινό στρατό όσο αφορά την προσφορά της σε τρόφιμα αλλά και πολιτική στήριξη.
9. Sara Lee
Η Sara Lee ΄(κατέχει ένα μερίδιο της τάξης του 30% στην Delta Galil, βλέπε 2) είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ένδυσης. Της ανήκουν ή έχει μετοχές σε μια σειρά φίρμες όπως οι Hanes, Playtex, Champion, Leggs, Sara Lee Bakery, Ball Park hotdogs, Wonderbra, και πολλές άλλες. Όπως συνέβη και με τη L'Oreal (βλέπε 4), εκπρόσωπος της Sara Lee έχει τιμηθεί από τον Netanyahu με το βραβείο Jubilee, για την επιχειρηματική της δέσμευση με το Ισραήλ
10. Victoria's Secret
Τα περισσότερα εσώρουχα της Victoria's Secret's κατασκευάζονται από την Delta Galil (βλέπε 2), και το βαμβάκι που χρησιμοποιείται για αυτά παράγεται επίσης σε κατεχόμενη από το Ισραήλ Παλαιστινιακή γη. Η Victoria's Secret έχει επίσης στοχοποιηθεί από ομάδες για τα δικαιώματα των εργαζομένων εξαιτίας της πρακτικής της να προμηθεύεται προϊόντα από εταιρείες που χρησιμοποιούν αντεργατικές πολιτικές, αλλά και από περιβαλλοντικές οργανώσεις εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης χαρτιού στους καταλόγους της. Αυτό δεν είναι σέξυ!
Να θυμάστε πως είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν αυτές οι εταιρείες – και τα καταστήματα που διαθέτουν τα προϊόντα τους – πως δεν θα τις ενισχύουμε όσο αυτές συνεχίζουν να ενισχύουν το Ισραηλινό απαρτχάιντ.