Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Μπαργούτι: Η σφαγή του Deir Yassin δεν έχει τελειώσει

Πηγή: palestinechronicle.com 10 Απριλίου 2013

Η σφαγή του Deir Yassin το 1948 συνεχίζεται ακόμα, είπε ο Μουσταφά Μπαργούτι στην 65η επέτειο από όταν Εβραίοι παραστρατιωτικοί δολοφόνησαν περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους χωρικούς. «Αυτό που έγινε στο Deir Yassin πριν από 65 χρόνια ήταν μια φρικιαστική σφαγή που προετοίμασε το έδαφος για την εθνοκάθαρση του 70% του παλαιστινιακού λαού».
«Η ίδια εθνοκάθαρση συνεχίζεται και σήμερα με διαφορετικό τρόπο. Το 1948 κατέφυγαν σε απευθείας σφαγές, τώρα χτυπούν με εναέρια μέσα τη Γάζα και πυροβολούν διαδηλωτές στη Δυτική Όχθη».
Στις 9 Απριλίου 1948, οι παραστρατιωτικές εβραϊκές ομάδες Lehi και Irgun, η τελευταία με επικεφαλή τον μετέπειτα Ισραηλινό πρωθυπουργό Menachem Begin, επιτέθηκαν στο παλαιστινιακό χωρίο Deir Yassin, παρά το γεγονός ότι οι χωρικοί είχαν υπογράψει συμφωνία μη επίθεσης. Περισσότεροι από 100 άντρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν στο χωριό από τους εβραίους μαχητές. Οι μαρτυρίες των επιζώντων αναφέρουν πως οι χωρικοί διατάχτηκαν να στοιχηθούν μπροστά από τα τοίχοι του χωριού πριν τους πυροβολήσουν.
Οι παραστρατιωτικοί λεηλάτησαν σπίτια και έκλεψαν κοσμήματα ενώ υπάρχουν αναφορές για χρήση σεξουαλικής βίας.
«Αυτό που γίνεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ δεν διαφέρει από αυτό που έγινε πριν από χρόνια στο Deir Yassin. Η εθνοκάθαρση γίνεται με μικρότερους ρυθμούς σήμερα, η μορφή έχει αλλάξει, η ουσία όμως παραμένει ίδια», είπε ο Μπαργούτι.
Περισσότεροι από 760.000 Παλαιστίνιοι- σήμερα εκτιμώνται στα 4.7 εκατομμύρια μαζί με τους απογόνους τους- οδηγήθηκαν στην εξορία ή διώχθηκαν από τα σπίτια τους όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948. Σφαγές σαν αυτή του Deir Yassin ήταν καταλυτικές για να εξαναγκαστούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι να φύγουν από τα σπίτια τους, φοβούμενοι μήπως σκοτωθούν από τις παραστρατιωτικές ομάδες.
Το Υπουργείο Πληροφοριών της ΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση που καταδικάζει τη σφαγή, λέγοντας πως είναι «ανοιχτή πληγή» που συνεχίζει να επηρεάζει τον παλαιστινιακό λαό μέσα από την συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ.