Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Προσπάθεια επανακατάληψης του Μπαμπ Αλ Σαμς (BINTEO) και βίαιες συλλήψεις

Πηγή: Σύλλογος Ιντιφάντα, 16 Ιανουαρίου 2013

Μετά τη βίαιη εκκένωση του Μπαμπ Αλ Σαμς (Πύλη του Ήλιου), την Κυριακή, κάπου εκατό διαδηλωτές επέστρεψαν στη γη την οποία οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής αποκαλούν Ε1. Μετά την αποδοχή της Παλαιστίνης ως κράτος μη-μέλος στον ΟΗΕ, το Ισραήλ ανακοίνωσε την αποδοχή ενός σχεδίου για επέκταση των εποικισμών, οικοδομώντας κάπου 4.000 οικιστικές μονάδες στην περιοχή. Μια τέτοια οικοδόμηση θα χωρίσει πρακτικά τη Δυτική Όχθη στα δύο, αποκόπτοντάς την ουσιαστικά από την Ιερουσαλήμ.
Οι διαδηλωτές έφτασαν πριν τις 3.00 μ.μ. αιφνιδιάζοντας την ισραηλινή αστυνομία που βρισκόταν στην περιοχή, σε δύο ομάδες που προσέγγισαν το Μπαμπ Αλ Σαμς από διαφορετικές κατευθύνσεις. Καθώς οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το λόφο, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής άρχισαν να επιτίθενται στη διαδήλωση, αρχικά με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Οι ακτιβιστές παρέμειναν ακλόνητοι και αρνήθηκαν να αφήσουν την περιοχή η οποία ανήκει σε ιδιώτες Παλαιστίνιους. Η ισραηλινή αστυνομία άρχισε να υπερτερεί αριθμητικά των διαδηλωτών και στη συνέχεια άρχισε να συλλαμβάνει βιαίως Παλαιστίνιους. Σιγά-σιγά οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν να σπρώξουν τους ακτιβιστές προς τα κάτω.
Οι ακτιβιστές ξανασυγκεντρώθηκαν στις παρυφές του λόφου, κάθισαν κάτω και άρχισαν να τραγουδούν. Στη συνέχεια η βία των ισραηλινών αρχών άρχισε πάλι να κλιμακώνεται, μια γυναίκα ξυλοκοπήθηκε και υπέστη τραύμα στο κεφάλι, για το οποίο χρειάστηκε ιατρική φροντίδα. Τουλάχιστον άλλοι δύο τραυματίστηκαν, ένας άντρας αιμορραγούσε πολύ από τον καρπό, ενώ σε άλλους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες για σοκ.
Τουλάχιστον 10 άτομα συνελήφθησαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι. Κάποιοι παραμένουν κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένης της [συν]ιδρύτριας του ISM, Νέτα Γκολάν.